Tuesday, May 7, 2013

Chocolate Bottom Banana Square sooooooo yummy

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi yang jauh atau pun dekat... ramai yang telah bekerja hari ini setelah balik kampung menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia... Tahniah buat yang berjaya dan jangan lupa jalankan tanggung jawab yang telah diamanahkan dengan sebaik mungkin...
Ok la kita tinggalkan isu hangat tu dulu...ini umi nak cerita pasal kek pisang yang amat lazat, enak dan sedap di tekak umi... tak puas makan... kek ni lembut, lemak dan penuh rasa coklat... tak sedar makan punya makan sampai setengah loyang... terima kasih kak Siti Delima atas pengkongsian ini... dah lama nak buat tapi tak berkesempatan... baru2 ni ada pulak pisang dah masak sangat...apa lagi, pucuk di cita, ulam mendatang la... selama ni suami umi suruh buat cekodok pisang tapi umi minta izin nak buat kek Chocolate Bottom Banana Square ni... suami dan anak2 pun suka sangat... dan request nak lagi... balik nanti nak singgah beli pisang...
Tak rugi buat kek ni sebab kelazatannya tak terkata... menyesal sebab lambat buat... walaupun mudah tapi berbaloi2....apa tunggu lagi? Jom beli pisang.... 

Chocolate Bottom Banana Squares
Resipi Olahan : Che CT

Bahan-bahan:
113 gm mentega - dilembutkan
3/4 cawan gula kaster
1 biji telur A - dipukul ringan
1 camca teh esen pisang
1 1/2 cawan pisang masak - dilecek halus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan cip coklat
50 gm coklat masakan

Cara-cara:

1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang  9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya.
4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi.

4 comments:

Bbwana adienia said...

salam umi..

hai..dah penah cuba resepi ni..memang sedap n yummy..

CT Delima said...

Assalamualaikum umi

terima kasih Umi sudi mencuba, gembira kawan2 semua sudi mencuba dan ia juga dapat sambutan pada kek ni...Alhamdulillah :)

umi's cup cake said...

Salam Bbwana,
hai..kek ni mmg sedap kan

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam kak siti,
alhamdulillah kak dan terima kasih

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive