Thursday, May 9, 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese Marble

Assalamualaikum dan selamat pagi
Ha... jangan terkejut... inilah namanya menderhaka dan tidak sabar... tu la semua benda nak buat dalam masa yang singkat...inilah hasilnya... walaupun macam tu, rasa kek ni amat sedap seperti selalu... asalnya umi nak buat kek lapis kukus cream cheese yang biasa tu..akibat nak cepat sebab tetamu dah nak sampai (adik umi je)... jadi umi pun lebur je la aduanan cream cheese tu masa bahagain coklat yang bawah tu belum masak dan marble kan je la...
Ampun tuan punya resepi ya... tapi rasa masih maintain dan sedap seperti selalu... anak jiran umi pun tak puas makan... tapi malu nak makan banyak... umi buat sekali lagi dan hantar sebuku kek untuk di makan di rumah.. kesian budak2 kan.. lagi pun ibunya sedang sarat... boleh bagi baby makan sekali..hehe.. ok la resepi umi ambil dari Mas Duniaku... cuma mas buat topping, umi tak buat... kalau kurang rajin nak buat tapi nak makan, boleh terus order dari Mas di Emel : mashitah80@gmail.com & untuk tempahan, boleh email Mas atau cont no 013 4242505...
Terima kasih mas... jasamu dikenang..

Kek Lapis Kukus Cream Cheese
Sumber : IzahdautKak Anymzz
Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.

Bahan B  -  Kek Coklat.
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @cmasak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder


Cara :
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
Masukkan air panas,susu dan minyak
Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.


Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....

Nota :
Untuk kek coklat, Mas menggunakan resepi Kek Coklat Kukus Munira.

Nota kak Yatie: 
Sebenarnya kek ini adalah asal dari brownies lapis cheese kukus dari mrsdayat. Mengikut resepi asal brownies ini menggunakan tpng campuran brownies kukus premix. Saya di perantauan memang sukar untk mencari bahan2 begini. Jadi saya ubah sedikit ikut kesesuaian.
Inilah hasilnya dan memang sedap sangat....cubalah...
*masa kak Yatie di USA dulu.;-) 


8 comments:

ady said...

as-salam

Very rich & luscious looking Cream Cheese
cake..

Bbwana adienia said...

salam umi..

nampak cantik ja corak marble tu..teringin gak nak try buat kek ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pasti sedap tak terkata ni kan.. kalau coklat digandingkan dengan cheese tak siapa mampu menolak... hehe..

umi's cup cake said...

Salam ABg ady,
Rasa kek ni memang marbeles sgt

umi's cup cake said...

Salam Bbwana,
Try la buat... tak pe awak expert dah

umi's cup cake said...

kak madiha, akak buat la kukus je...sedap...

zila norazila said...

zila dh lama jgk teringin nk buat..brg dh beli tp..asik terbuat yg lain jew..he hhee wlpn derhaka tp ttp nampak cantik ..

umi's cup cake said...

biasa la tu zila..umi pun ada jugak macam tu..list panjang tapi buatnya ikut mood M je lebih

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive