Images

Blueberry Peach Cream Cheese Butter Cake

Assalamualaikum dan selamat malam

Malam yang sunyi ni seakan memahami hati umi yang rawan ni...sunyi sepi menambah pilu di hati..benar la kata seorang ustaz di dalam satu ceramah, menjaga sekeping hati tidak la mudah tapi untuk menghancurkannya cukup dengan kata2 berbisa dari lidah yang lebih tajam dari pedang...eh, apa yang umi mengarut ni kan? sebenarnya terbawa2 cerita "tentang dhia' dari tv3 tu..kesian walaupun dia tidak pernah menganiaya orang lain tapi dia sering di aniaya..mulut melly yang bisa tu hanya perlu lidah yang berbisa dan akal yang sering memikirkan salah orang lain semata untuk menutup kesalahan sendiri...memang ada terjadi di kehidupan harian kita dan diadaptasikan dalam drama untuk memberi pengajaran tapi adakah semua penonton yang menonton memahami pengajaran di sebalik drama ni..entah la...

lapisan atas kek
Kita tinggalkan dahulu drama tentang dhia tu...Malam ni sebenarnya umi nak kongsikan satu resepi kek yang sedap yang umi ambil dari blog kak yatie...mula2 kak yatie buat blueberry cream cheese butter cake dan kemudian peach cream cheese butter cake tapi umi gabungkan keduanya dan jadilah blueberry peach cream cheese butter cake ni...panjang benor nama kek ni kan tapi rasanya memang sedap dan lemak dari cheese ni tambah menambat selera...resepi asal ni dari Kak Jun..terima kasih kak jun dan kak yatie...


lapisan dalam kek

Jom Cuba : Blueberry Peach Cream Cheese Butter Cake


Apa yang diperlukan?
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 200 gm buah peach (peach dlm tin, di toskan dan di potong dadu)
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri -saya guna 2 1/4 cwn tpng gandum+1 sudu kecil b. powder, diayak
  • 250gm butter
  • 250gm cream cheese
  • 1/3 cawan susu segar
  • 3 biji telur
Jom Cuba!
  1. Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
  2. Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
  4. Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
  5. Letakkan hirisan buah peach yg telah di potong dadu.
  6. Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
  7. Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

3 comments:

ady said...

as-salam siti
tengok je dah tahu sedapnye siti..kat mana nak cari malam2 buta Blueberry Peach Cream Cheese Butter Cake ni..!!! terliurnya..

This comment has been removed by a blog administrator.

Waalaikumsalam abg ady..
a;a kesiannay..takpe. abg ady cari esok pagi ya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers