Wednesday, November 12, 2014

Pengat Labu + Jagung Manis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Salah satu entry tertungak dari umi...hihi...sesuai untuk minum petang dan hasilnya amat puas hati...pengat ini sangat lemak dan berkrim dan in sha Allah disukai ramai...kerana umi bukan sahaja menggunakan gula pasir yang biasa tetapi  menambah gula melaka... cuba dan rasailah kelainannya...lebih2 lagi jika kita masak dengan ikhlas dan sambil zikirullah...apa tunggu lagi..semaklah bahan dan jom cuba....


Resepi Pengat Labu dan Jagung Manis

Bahanya:-
4 cawan jagung manis
1/2 biji labu 
1/2 cawan gula putih 
3 sudu besar gula melaka 

1 cawan pati santan 
3 helai daun pandan 
4 cawan air 
1/2 sudu kecil garam


 
Caranya:-
  1. Bersihkan labu dan potong dadu.  
  2. Masukkan labu dalam periuk dan rebus dengan 4 cawan air bersama daun pandan. Biarkan air mendidih.
  3. Apabila labu dah lembut, masukkan gula melaka,putih, jagung manis dan garam. 
  4. Akhir sekali masukkan santan dan kacau 5 minit.Matikan api.

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive