Thursday, November 27, 2014

Kek Coklat Moist Anis

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Dah lama tak buat kek coklat..kebetulan ada jiran yang order..jadi umi pun buat guna resepi kek coklat lembap yang glamur tu dari Anis..siapa tak kenal anis chocolate cake..cari di mana2 tempat..mesti terpandang bekas empat segi comel dengan kek coklat yang mengiurkan.. bagi yang kerabat tidak ramai... beli pun ok..tapi jika anak2 ramai..amat berbaloi buat dan makan puas2...Alhamdulillah.. jiran umi amat puas hati dan nak order lagi.. terima kasih kepada yang empunya resepi..semoga lebih dilimpahruahkan rezeki kerana sudi berkongsi... ish takkan tengok je..meh la cuba...


KEK COKLAT MOIST ANIS
Bahan A
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
2 biji telur

Bahan B

1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C ( Topping )

1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Cara-caranya :

Masak bahan A(kecuali telur) dengan api sederhana ( masak sehingga gula larut dalam air). 2 biji telur dipukul sekali dan masak sekali dengan bahan A. Akhir sekali masukkan bahan-bahan B dan masak bersama. Siap untuk di kukus atau di bakar.
#kek 1 kilo akan masak dalam 20-30 minit samada bakar@kukus. - umi bakar

Cara-cara membuat topping :

Panaskan minyak masak dan masukkan serbuk koko dan susu pekat kemudian kacau. ( sekiranya pekat sangat boleh masukkan sedikit full cream @ kurangkan serbuk koko. Siap untuk di topping.

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive