Tuesday, November 18, 2014

Nasi Hujan Panas Pak Engku

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Alhamdulillah setelah sekian lama tak update blog ni..walau pun cuti bersalin 3 bulan..rasa macam tak cukup pulak..hihi... apa khabar semua sahabat umi...walaupun umi kurang update blog tapi umi agak rajin update instragram umi iaitu Siti_khairiah2105...meh la follow umi kalau sudi...

Hari ni umi nak story mory tentang Nasi hujan panas yang sedap hasil perkongsian kak Azlita masam manis...lebih manis dalam senyuman... resepi asal dari Pak Engku... umi buat tempahan dari jiran umi semasa meraikan ulang tahun pernikahan yang ke 20 tahun...Alhamdulillah... Hasilnya ramai tetamu cakap sedap...lain kali umi akan buat lagi..memang puas hati...

Kak su tempah untuk nasi 2kg, jadi umi gandakan resepi yang dikongsi Kak Ita...tapi kat sini umi kongsikan semula resepi dari kak ita untuk jumlah keluarga yang kecil...Jangan silu dan jangan segan..selamat mencuba sebab hasilnya gerenti puas hati...In sha Allah..Masak lah dari hati dan dengan zikirullah...

NASI HUJAN PANAS
Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Resepi Kenduri Khawin

Sukatan dari Pak Engku agak banyak, ita dah kurangkan untuk hidangan ita yang tak berapa ramai ni.

3 cawan beras Basmathi ~ rendam dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa

Rempah tumis
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji pelaga
1 helai daun pandan di simpul

Bahan ini di goreng tanpa minyak boleh juga jika ingin di bakar dahulu
10 gm badam
10 gm kismis
10 gm gajus

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia


Caranya;-
Panaskan minyak sapi dan butter
Tumiskan bahan tumis dan daun pandan hingga terbit bau yang harum
Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak
Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa
Kacau rata
Masukkan nasi
Kemudian masukkan badam, gajus dan kismis
Gaul rata
Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan
Masukkan sedikit pewarna didalam setiap lubang
Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar
Kemudian gemburkan nasi rata
Sedia di hidangkan bersama lauk - pauk yang sesuai

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive