Thursday, November 28, 2013

My Cutety Kismis Cake

Assalamualaikum dan selamat pagi
Maaf ye kepada empunya resepi sebab kek cawan umi tak cute macam yang empunya resepi iaitu Nina Mirza...umi punya dalam cup yang gedabak besar..tak sesuai nama cutety tu sebenarnya..hihi.. umi sebenarnya nak pecah dara deep muffin tray, hadiah dari sahabat umi di New Zealand...iaitu Halina Majmin... this is so meaning full gift...
Oleh kerana ia deep muffin tray..jadi kek cawan umi pun besar la ya..hihi... apa pun resepi ni memang sedap dan lembut serta gebu...yummy... terima kasih nina mirza atas perkongsian resepi ini...
umi salin semula sebagai rujukan..bagi nak tengok yang cutety boleh klik kat nama nina tu ya...

Resepi : My Cutety Kismis Cake
By ; Nina Mirza (Corat coret Nina)

Bahannya:-
  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum- diayak
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat - diayak
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 buttercup
  • 1/2 cawan kismis - umi ganti dengan buah2an kering
Caranya :-
  1. Sediakan periuk. Masukkan gula perang, air, buttercup dan kismis.Masak diatas api yang perlahan sehingga sebati. Tutup api.
  2. Biarkan sejuk seketika.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, satukan telur, tepung dan soda bikarbonat.Gaul sebati.
  4. Masukkan ke dalam adunan yang telah disejukkan tadi. Gaul sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam cawan kek.
  6. Bakar kek pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  7. Sedia dihidangkan.

0 comments:

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive