Friday, December 26, 2014

Nasi Lemak Kangkung

 Assalamualaikum dan selamat pagi
Sarapan apa pagi ini? meh la makan nasi lemak kangkung...semalam umi baru balik dari kampung suami ..tapi nasi lemak ini umi masak untuk bekalan semasa nak balik ke kampung... kira bekalan la... lagi seronok dan lagi jimat... walaupun ramai kata makan nasi lemak ini akan mengantuk bila memandu.. ia tetap menjadi pilihan bila bersarapan...umi gandingkan nasi lemak ini dengan sayur kangkung celur, timun, ayam goreng, telur rebus dan sambal udang tumis...alhamdulillah...
ini la rupanya sambal tumis tu... selera betul kami makan..dengan lagi2 dapat ikan bilis yang garing molek..umi suka makan ikan bilis yang garing bila makan nasi lemak...memang ummph la
bagi adik2 yang baru belajar ke dapur atau orang bujang yang nak belajar masak nasi lemak...meh la cuba resepi yang asas ini dulu...

Nasi Lemak Kangkung
oleh : umi's cup cake


Bahan untuk nasi:
4 gelas Beras basmati (cuci dan rendam dalam 20 minit)
1 Kotak Santan
1 inci halia
1 biji bawang merah
1 kiub ikan bilis (hancurkan)
Daun Pandan

Cara masak nasi:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi elektrik dan masak nasi seperti biasa.

Sementara tunggu nasi masak, umi rebus telur, celur kangkung, goreng ikan bilis dan kacang tanah. Untuk sambal tumis udang, umi tiada resepi khusus tapi resepi dari mas duniaku ini, lebih kurang dengan cara umi masak...

Resepi :Sambal Tumis Udang
Oleh ; Mas Duniaku

Bahan:
A
3 ulas bawang besaq (lebih pun tak pa)
5 ulas bawang merah (lebih pun tak pa)

B:
3 sudu besaq cili bo (saya tak kosa nak rebuih cabai kering pastu nak mesin plak..tak kosa)
Tips: saya guna cili bo cap Maz (bukan sebab senior vice presiden saya nama kak Mas yea..tapi sebab saya TERDENGAR perbualan tokey-tokey kedai nasik lemak masa saya tengah beli barang runcit. Depa kata cili bo cap Maz ni merah dia cantik. Maka saya pun beli.

C:
Asam jawa (sebesar teloq kuning gred A - rendam angan ayaq)

D:
1 camca besar gula
1 camca teh garam

(tak cukup tambah laa)

E
Udang

Cara:
1. Hiris bawang. Tak yah nak buat rajin nak guna blender.
2. Tomih bawang. Minyak banyak sket pun tak pa. Biaq layu sket
3. Boh cili bo
4. Tutup kuali. Kacau sekali sekali sampai bawang hancur. Api slow. Memang lama sket...klu boring, sila layan FB
5. Bila bawang dah hancoq, boh la ayaq asam. Kacau lagi sampai pecah minyak
6. Boh perasa. Boh udang. Siappppp

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive