Assalamualaikum dan selamat petang
Salah satu menu yang umi buat hari tu... umi buat kek span pandan untuk tiramisu ini...umi guna resepi dari blog Hana... maaf kalau gambar tak cantik sebab umi nak cepat...gambar tiramisu ini dipoting pun tak ada... layan je la ya..hari ini tak boleh celoteh banyak sebab banyak kerja menanti... layan resepi dari hana yang umi campur warna hijau dan aroma pandan je...apa pun, terima kasih Hana atas resepi ini...
Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan
- 150g tepong super fine
- 150g gula kastor
- 5 biji telor gred A
- 1 sudu besar ovalette
- 80ml air
- 80ml minyak / mentega cair
- 1 sudu teh serbuk penaik
- pewarna hijau - umi tambah
- 3 sudu kecil perisa pandan - umi tambah
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
- perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Resepi Tiramisu
Bahan-bahan
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek- umi gune sponge kek pandan di atas
- 250g cream cheese
- 200ml whipping cream
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe
- serbuk koko untuk hiasan
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream.
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
- Potong kek pada 2 bahagian.
- Tuang@renjis2kan bancuhan nescafe ke atas kek sehingga kek agak lembab.
- Then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
- kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya
5 comments:
hai..salam..
wah, uniknya tiramisu pandan..menarik tu..x penah makan lagi tiramisu pandan ni..sedap juga nampaknya tu..
Salam bbwana,
alah bukan special pun cuma guna pandan sponge kek je..hehe
tiffany and co uk
adidas stan smith uk
michael kors handbags clearance
nike air zoom pegasus 32
tiffany jewelry
retro jordans
adidas nmd runner
michael kors handbags,michael kors handbags clearance,michael kors clearance
yeezy boost 350
fitflops sale clearance
michael jordan shoes
nike huarache
adidas nmd
fitflops clearance
nike air zoom
michael kors handbags
nmd adidas store
tiffany and co outlet
nike air huarache
cheap uggs
zzzzz2018.8.14
ugg boots
canada goose outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
coach outlet
pandora jewelry outlet
mlb jerseys
red bottom
ralph lauren outlet
manolo blahnik outlet
his comment is here replica designer bags internet replica wallets have a peek at this website louis vuitton replica
Post a Comment