Monday, March 25, 2013

Homemade Fish & Chip

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi... semoga semua sihat hendaknya... sekarang ni musim ramai yang batuk, selsema dan demam... jadi minum lah air masak secukupnya.. tapi jika telah sakit, jangan lupa makan ubat dan semoga cepat sembuh... Minggu ini minggu cuti sekolah.. seronok anak2 dapat bercuti seminggu.. mak dan ayah pun tumpang cuti sekali... meluangkan masa untuk anak2 adalah salah satu terapi untuk pembesaran anak2.. anak2 yang penuh kasih sayang....
Seperti biasa bila anak2 ada di rumah, ibu2 pun sibuk sedikit menyediakan juadah kegemaran anak2.. kali ini umi masak Fish & Chip hasil intaian dari blog zachoes... seorang ibu yang hebat memasak.. dan resepi ini telah dicuba oleh ramai termasuk Qaesh Honey... ternyata resepi ini memang kena dengan selera keluarga kecil umi..lain kali nak cuba lagi...selamat mencuba...
Homemade Fish & Chip
Bahan untuk diperap:
2 ikan dori sederhana besar
serbuk lada hitam
garam
tepung gandum secukupnya

Cara perap:
1. Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel.
2. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.
3. Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan (pastikan tepung disalut betul-betul supaya batter/adunan nanti boleh lekat kat ikan nanti). Ketepikan.


Bahan batter/adunan:
1C air
1 biji telur
1/4st soda bikarbonat
serbuk kunyit
garam
tepung gandum secukupnya

Cara:
1. Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul. Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.

2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.

3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.

4. Sedia dihidang dengan kentang goreng (ku guna yang segera, malas buat sendiri), coleslaw, lettuce, dan tomato segar.

Jika:
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda atau telur.
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.
*adunan tak lekat pada ikan semasa memasak, ikannya kurang disalut tepung semasa diperap.

    9 comments:

    Shiela said...

    Assalam.. Bestnyer dapat makan fish n chip buatan sendiri kann.. Akak mmg suka menu ni.. Mungkin boleh cuba jugak nanti..

    umi's cup cake said...

    Waalaikumslm kak shiela,
    Memang sedap kak...lebih2 lagi buat sendiri..

    Sue @ Nenie said...

    Assalamualaikum Kak Umi..

    Wahhhh Fish chip..buat sendiri puas hati...Ada masa boleh cuba

    Iya saya ada jual bread cone tu...Klu akak berminat, boleh e-mail saya kat sue_nenie@yahoo.com atau boleh gi sini http://katalogkecilsaya.blogspot.com/

    umi's cup cake said...

    Waalaikumsalam Sue,
    ok nnt umi tgk kat blog sue tu...terima kasih

    5689 said...

    zzzzz2018.8.14
    ugg boots
    ralph lauren outlet
    canada goose jackets
    cheap nhl jerseys
    red bottom shoes
    nba jerseys
    pandora charms
    michael kors outlet online sale
    air max 90
    adidas yeezy

    yanmaneee said...

    cheap nfl jerseys
    off white clothing
    balenciaga shoes
    nike off white
    michael kors outlet
    hermes
    adidas tubular
    cheap jordans
    yeezy boost 350 v2
    nike huarache

    Unknown said...

    replica bags china AIRZ replica wholesale handbags CLRBV best replica bags online BFSBV

    teighez said...

    read this best replica designer bags more Chrome-Hearts Dolabuy important site replica louis vuitton bags

    Unknown said...

    go to this web-site dolabuy.su get redirected here replica bags from china try this Dolabuy Prada

    Berapa usia Nazirah?

    Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

    Berapa usia Ahnaf sekarang?

    Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

    Berapa usia iris sekarang?

    Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

    Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

    Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

    Blog Archive