Images

Kek Sachertorte

Assalamualaikum dan selamat pagi
Alhamdulillah,,,macam umi janji...hari ini umi nak kongsikan resepi kek sachertorte untuk birthday Hakimi semalam...resepi ini dari buku 500 kek pula...hasil nukilan Susannah Blake...kek ini di ciptak oleh Franz Sacher yang terkenal mencipta torte klasik ini di Vienna pada tahun 1832. Mengikut tradisi, perkataan 'sacher'dipaipkan ke atas kek bersadur coklat ini..tetapi umi derhaka maka terjadi la kek yang tak berapa cantik tapi yang penting sedap sehingga menjilat jari....
Jom Cuba : Kek Sachertorte

Apa yang diperlukan?

Untuk Kek
85 gram tepung serbaguna
4 sudu besar serbuk koko tanpa gula
110 gram mentega
200 gram gula halus
4 biji telur, diasingkan

Untuk hiasan
2 sudu besar jem aprikot - boleh tukar jem lain
200 gram coklat gelap - dipotong
175 ml krim putar

Jom Cuba!
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Griskan acuan kek bulat 20cm (8 inci) dan alaskan dasarnya dengan kertas minyak.
  2. Ayak tepung dan koko bersama ke dalam mangkuk besar.
  3. Panaskan mentega perlahan-lahan di dalam periuk sehingga cair, kemudian alihkan daripada api. Masukkan gula dan kacau sehingga sebati. Pukul sekali kuning telur.
  4. Tuangkan adunan ini ke dalam campuran tepung-koko dan kacau sehingga sebati.
  5. Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur sehingga memuncak dan kaup balik ke dalam adunan coklat. Pastikan masukkan 1/3 adunan telur putih setiap kali. 
  6. Tuangkan adunan ke dlam acuan tersedia, ratakan permukaan.
  7. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. Sejukkan.
  8. Untuk hiasan, panaskan jem sedikit supaya cair. Kemudian sapukan pada seluruh kek. Masukkan coklat dan krim ke dalam mangkuk tahan panas dan di panaskan double boiler. Kacau sehingga coklat mencair.
  9. ketepiakn 2 sudu besar untuk paipkan perkataan 'sacher'diatas kek.
  10. Tuang baki coklat atas kek dan ratakan. Tulis perkataan atas kek.

6 comments:

ady said...

as-salam siti
uiyyooo..coklat lagi3...cantik kek tu siti..btw happy besday to hakimi..

salam Siti,..
happy busday jugak dari kak noor utk hakimi ya memg sedap tu kek coklat ttergoda lah

Waalaikumsalam abg ady,
tq..minggu ni banyak coklat..hehe

Salam kak Noor,
Hakimi cakap tq...kek tu alhamdulillah sedap..

hppy bdy utk hakimi yer..jd ank yg soleh..sedapnya kek tue..mewah dgn coklate lg..yummy:)

Anak2 memang suka semua jenis coklat..mak ayah pun tumpang sekali zila..hehe

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (22) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (51) lain (59) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (43) mee (22) minuman (12) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (75) sup (34) Telur (9) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers