Friday, March 13, 2015

Nikmat Allah yang manakah kamu dustakan?

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Minggu yang agak sibuk buat umi..tapi minggu rezeki dari Allah.. teringat akan ayat surah Ar-Rahman yang bermaksud ;-

Allah mengingatkan manusia hingga berulang sampai 31 kali dengan kalimat yang sama, dengan jumlah huruf yang sama agar manusia mudah mengingatnya dan pandai bersyukur.

فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" (QS. Ar-Rahman [55] )

وَآتَاكُم مِّن كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَإِن تَعُدُّواْ نِعْمَتَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ الإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ ﴿٣٤﴾

“Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, tidaklah dapat kamu menghinggakannya. Sesungguhnya manusia itu, sangat zalim dan sangat mengingkari (nikmat Allah).” (QS. Ibrahim [14] : 34)
sumber :-  http://abisenatea.blogspot.com/2013/03/nikmat-allah-mana-yang-engkau-dustakan.html

Nampak tak roti yang gebus macam tangan umi ni? (macam badan umi gak..haha).. Alhamdulillah ..meh sini baca al-kisahnya...
Kantin tempat umi mintak buatkan roti kacang merah untuk diletakkan di sana memandangkan kekurangan kuih muih untuk minum petang... umi bersetuju dan kesian kat tuan kantin...memandangkan umi nak buat..umi wassap group jiran jika ada yang nak selit order... bak kata cikgu umi, kak Zalina ... roti kacang merah ini mungkin kurang sedikit pemintaan nya.. umi pun tawakal je la...
Mula-mula jiran umi order 5 ketul..dan lagi seorang 3 ketul..alhamdulillah.. bila siap, umi pun hantar yang 5 ketul tu.. terus jiran umi tu order lagi 30 ketul untuk sarapan pagi esoknya(gambar kat bawah)... rezeki.. bermula dari situ..seorang demi seorang jiran umi order roti dari umi..tapi bukan sahaja roti kacang merah tapi juga roti sarang lebah dan roti gula cheese...dan sehingga hari ini..rezeki tak putus-putus..ini pun ada order masuk lagi...
Bersyukur tak terkata... lebih-lebih lagi cakap dapat pagi, tak sempat petang dah abis.. terima kasih kak zalin,... bagi yang ikut kelas kak zalin boleh wassap di no 0193867360 dan bagi yang ingin mencuba buat sendiri, boleh klik resepi ...
gambar kelas yang umi belajar klik sini

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive