Wednesday, August 28, 2013

Puding Jagung Koktel

Assalamualaikum dan selamat pagi
 
Apa khabar semua sahabat umi? macam mana dengan pagi ini..semoga ceria dan dirahmati Allah selalu... sekarang ni masih ada lagi yang memenuhi jemputan rumah terbuka dan opis terbuka juga kan..meriah dan seronok gitu....Disamping itu, meriah juga tengok rumah dan kereta berhiaskan bendera Malaysia...
Seronok anak2 umi bila tengok kereta macam tu...masa ambil dari rumah pengasuh pun becok mulut tunjuk semua rumah yang ada bendera...pastu, minta rumah umi pun ada bendera...macam2 la kan anak2 umi ni..hehe.. ok la hari ni umi cuma nak kongsikan resepi yang sangat simple...puding jagung berkoktel...asalnya hanya puding kagung tapi gatal nak tambah koktel...hehe...umi ambil dari Dapur kak Madihaa yang disayangi..untuk versi kak madihaa..klik sini...terima kasih kak sebab sudi berkongsi rasa....selamat mencuba

PUDING KASTARD JAGUNG

Resepi : Ana Elianas
Sumber MaDiHaA aka Ratna


Bahan-bahannya:-

1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad 
1 tin buah-buahan Koktel - ambil buah sahaja...(umi tambah)

Cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3.
Masukkan buah-buahan koktel. Kemudian masukkan adunan jagung ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.

4 comments:

Bbwana adienia said...

assalamualaikum umi..

hai..lamanya x muncul..sedapnya pudding jagung koktel..

umi's cup cake said...

Waalaikumsalam Bbwana,
A'ah memang lama pun..ada masalah kesihatan sedikit..jom makan puding jagung koktel

School Of Tots said...

Ilmu Bermanfaat
Alhamdulillah.

umi's cup cake said...

In Sha Allah...Sharing is Caring

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive