Thursday, April 18, 2013

Kek Pelangi Chef Izany

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Apa khabar semua sahabat umi? Semoga bertambah rahmat dan berkat Allah untuk kita semua...Lama betul umi tak update kan...dah berabuk blog umi ni... Umi tak update bukan apa... umi selesaikan semua kekusutan dan masalah (masalah la sangat...) yang ada satu per satu... Alhamdulillah.. masalah tak kan habis tapi kita usaha untuk yang terbaik semampu kita... walaupun kita buat baik, ramai yang tak suka...itu lumrah, kita hadapi dengan hati yang terbuka... Allah kan ada... in sha Allah... ops membebel pulak umi ni kan...
baca je la...jangan jemu dah la... kalau jemu pun, apa umi boleh buat...hehe... umi nak share kek pelangi Chef yang sedang meningkat naik iaitu Chef Izany yang dikongsikan di dalam facebook beliau... dah dua kali umi buat... satu untuk mak cik umi dan satu lagi masa adik umi datang ke rumah bulan lepas...ish..ish...ish..lama dah kan?... tu la, itu namanya rajin sangat la meng'update' blog..hehe..
Yang menariknya kek pelangi chef izany ni...penyediannya mudah dan penggunaan warnanya menarik perhatian... terutamanya anak2... ibu2 yang bekerja pun sempat buat... air tangan ibu kan sedap... walaupun tanpa topping pun sedap...umi mungkin akan buat kerap untuk kunjugan tetamu..kalau tak percaya, cubalah.... ANDA PASTI SEHEBAT CHEF...walaupun bukan master chef..hehe...selamat mencuba tau...kepada chef izany, terima kasih atas perkongsian dan izinkan umi panjang2... semoga beroleh berkat..amin
Resepi : Kek Pelangi Chef Izany
Oleh : Chef Izany Masterchef

Bahannya :
220 gm tepung kek
250 gm mentega
200 gm gula kastor
5 sudu besar susu full milk dutch lady
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur gred A
Pewarna kuning, hijau dan merah
1 sudu kecil baking powder (diayak bersama tepung kek)
Acuan bulat 8 inci
Caranya :
  1. Gris acuan dengan mentega. Panaskan ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius.
  2. Pukul mentega dan gula dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau.
  5. Masukkan susu dan esen vanilla . Gaul rata. 
  6. Bagikan kepada 3 bahagian. Warnakan merah, kuning dan hijau.
  7. Ambil 1 senduk aduanan kuning dan letakkan dibahagian tengah acuan.
  8. Kemudian ambil 1 senduk aduanan merah dan tompokkan diatas yang kuning tadi. Akhir sekali aduan hijau. 
  9. Ulangi proses sehingga habis.
  10. Goyangkan aduanan supaya rata.
  11. Bakar selama 30 minit sahaja.
  12. Cucuk dengan garfu, jika licin maka telah masak.

4 comments:

Anonymous said...

Salam Umi, looks delicious. Bloglist saya tak update my entry for last 3 weeks. Do visit 'Engineers Love Cooking' for update recipe. Thanks.

ELC

Anonymous said...

Every weekend i used to go to see this web site, for the reason
that i want enjoyment, as this this web page conations genuinely
good funny information too.

Also visit my weblog :: adult chat networks

aidahhamzah hamzah said...

Tgh buat ni dok dlm avon..tq for resrpi..

umi's cup cake said...

Sama2 aidah..terima kasih sebab sudi cuba...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive