Thursday, April 25, 2013

Kek Oreo

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Apa khabar? hai...hehe..asyik tenggelam dan timbul je umi ni kan... mood kureng sikit sebab idea pun kontang... suka tengok ramai sahabat umi yang banyak idea... seronok duk baca blog orang lain sampai sendiri punya terbengkalai...hehe.. banyak nak ditulis tapi banyak jugak tak kena pada gaya (alasan orang malas..hehe)...
Umi nak kongsikan satu kek yang resepi asalnya di dalam cup tapi umi buat sebuku terus...ha... rajin sangat la tu kan?.. Kek ni sempena hari lahir jiran umi, kak suryati... seronok bila kak su sekeluarga suka makan kek ini... deco pun..macam budak sekolah je kan? tapi budak sekolah sekarang lagi pandai kot... gambar pun ambil masa malam, jadi paham2 je la... umi balik kerja terus buat dan bila suami umi balik solat isyak... minta suami umi hantarkan... anak2 suruh buat lagi sebab tak puas makan..umi dah pernah buat disini dengan topping buttercream....In Sha Allah..semoga dipermudahkan... Nak resepi? Jom tengok kat bawah...

Resepi : Oreo Cupcake (umi buat sebuku kek)
Oleh : Azlita Aziz

Bahannya:

  • 250 gm butter
  • 1 cwn gula
  • 2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
  • 1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 8-10 keping oreo - kisar halus
Caranya:
  1. Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
  2. Campurkan oreo dan kacau rata.
  3. Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray
  4. Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.

6 comments:

Bbwana adienia said...

resepinya simple dan mudah untuk dibuat..

ady said...

SALAM
wow!!Finger licking good!

umi's cup cake said...

Bbwana, cuba la mudah saja..semudah menyebut abc

umi's cup cake said...

Salam Abg Ady,
memang pun..

zila norazila said...

Zila pun minat deco yg simple2..cantik la umi..

umi's cup cake said...

Terima kasih zila..deco simple sebab tak pandai deko macam zila..hehe

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive