Images

Agar-agar Bandung Cincau

Assalamualaikum dan selamat petang
Bismillah hirahman nir rahim...akhirnya ruyung telah pecah dan umi dapat update blog setelah sekian lama dan halangan demi halangan ditempuh...apa khabar semua sahabat umi? Umi selalu doakan agar semuanya sentiasa di dalam rahmat Allah...Alhamdulillah, rasa lega dapat masukkan entry setelah sekian lama dan dapat menghilangkan rasa bersalah setiap kali blog ini umi tatap... ada sedikit masalah teknikal yang impaknya besar untuk umi...sebenarnya kabel camera umi tertinggal di kampung...jadi macam mana nak update gambar jika tak boleh disambung..hehe
Kiranya yang akan diupdate adalah antara resepi tertunggak...harap maaf ya sahabat2 umi...yang penting, sharing is caring dan love... nilai pengkongsian itu lebih utama... ada berita gembira iaitu umi sekeluarga baru menerima ahli keluarga baru, adik bungsu umi selamat melahirkan bayi lelaki pada 3hb Disember 2012...alhamdulillah, bertambah lagi umat Nabi Muhammad S. A. W....tak sabar nak balik kampung untuk melihat baby kyean, anak2 umi lebih teruja dan asyik bertanya bila nak balik ke kampung...seronok betul... hari ini umi cuma nak berkongsi resepi ringkas iaitu Agar-agar Bandung Cincau yang umi ambil resepi dari Nshafeareen...umi cari untuk menghabiskan cincau yang ada di dalam peti ais..terima kasih Nshafeareen dan mohon halalkan resepi untuk dikongsi...meh la tengok resepinya...


Agar-agar Bandung Cincau
Sumber : Nshafeareen

Apa yang diperlukan?
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula(sy kurangkan sbb sirap kordiel Ros dah manis)
1 cawan sirap kordiel Ros (F&N)
1 tin susu cair/sejat
3 cawan air
1 peket kecik cincau - di dadu

Jom Cuba!

Dalam periuk satukan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula larutkan di atas api yg sederhana
Bila dah larut masukan susu cair dan sirap kordiel Rose
Kacau sebati dan rasa - kalau kurang manis tambah le sirap atau gula
Tutup api masukan agar2 bandung dlm acuan atau loyang, taburkan cincau yg didadu kedlm agar2 tadi dan sejukan

2 comments:

salam syg umi..akhirnya..rindu dah nak kemari tau..tahniah buat kluarga baru umi yer..menu tue wt akk kecur..time2 sakit tekak nie sedap klu dapat puding camtue.:)

Salam zila syg
tu la...rindu nak update tp byk halangan..hehe..mmg kalau sakit tekak, semua puding teringin

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers