Monday, December 23, 2013

Akhirnya...maggi kari ketam masam manis

Assalamualaikum dan selamat petang
Ya Allah berikan lah kekuatan dalam menjalankan tugasan harian ku... hari isnin...penuh dengan kerja sebab nak cuti lama sikit nanti... bila nak siapkan semua kerja... dugaannya, hanya Allah yang tahu... tarik nafas...hembus...tarik nafas....hembus... rasa lega sikit... apa pun makan malam untuk malam tadi amat sedap... lepas sudah kempunan akibat di goda oleh Che Mat Gebu... ops, bukan goda fizikal ya...goda hidangan maggi ketam...nampak kan kaki ketam yang terlebih tu...nikmat sangat...
Bagi yang belum cuba...jangan malu... jangan segan...buat je...mudah dan yang penting sedap...lain dari yang lain...umi salin balik resepinya bagi yang ingin mencuba....Terima kasih cik mat

Resepi : Maggi Kari Ketam Masam Manis
Oleh : Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mi maggi perisa kari
2 ekor ketam saiz sederhana, dibersihkan
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
2 biji cili padi merah thai, hiris
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 hirisan nipis halia, hiris halus
1 camca besar sos tomato
1 camca besar sos cili
3 cawan air
1 biji telur
1- 2 biji tomato ceri dihiris untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit parsley untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (mat guna non-stick pan yang agak dalam). Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia, tambah sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan perencah kari mi maggi (yang disertakan sekali dalam paket mi maggi). Kacau rata dan tuang air, biar mendidih.
  2. Kecilkan api dan pecahkan telur perlahan2, pastikan merahnya tidak pecah. Biar telur masak. Masukkan batang sawi, cili padi hiris dan ketam, masak hingga ketam berubah warna. Tambah mi maggi dan biar mi kembang.
  3. Masukkan daun sawi dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Kalau kurang kuah, anda boleh tambah sedikit lagi air. Hias dengan bawang goreng, hirisan tomato ceri dan parsley sebelum dihidangkan.

Thursday, December 19, 2013

Meatball Cabonara Cheese Meleleh

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan semua sahabat umi? kalau tak sempat sarapan yang berat2...alas la perut dengan sarapan yang agak ringan...supaya ada tenaga...pagi ini suami dan anak2 umi sarapan yang agak menternak lemak iaitu Meatball carbonara cheese meleleh...anak2 umi dah makan untuk makan malam tapi mintak dibuat untuk di bawa ke rumah pengasuh...seronok sangat makan malam tadi sambil tengok upin ipin...
dah lama umi nak buat tapi tak berapa yakin keluarga umi makan ke tak... tapi bila dah buat...rugi rasa tak buat awal2...nazirah siap minta buat lagi hujung minggu ni...in sha Allah..bagi yang belum mencuba...harus la mencubanya...hai, bila dah makan...sampai termimpi tengah makan meatball ni..ye la tu kan...
Bagi yang ingin mencuba...umi ikut resepi yang dikongsikan oelj afzan cuma umi tak buat kuahnya kering sangat sebab nak bagi meleleh sikit... dan umi juga ada tambah lapisan instant mushroon sup, sebelum meletak lapisan cheese...memang meleleh habis la...


Resepi : Meatball Cabonara
Oleh : Absolutely Afzan

Bahannya;-
  • 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
  • 200 Gram Daging / Ayam kisar (Kalau beli yang ramlee tu, die ade 2 keping dalam satu pek, pakai sekeping je)
  • Separuh biji Bawang Besar - Dipotong dadu (kalau suke byk bawang, boleh taruk sebijik)
  • Sebiji Capsicum Hijau - dipotong dadu
  • separuh tin cendawan butang - di hiris atau potong kecik2 (kalau suke cendawan banyak, letak la setin pon)
  • Cheese (Parmesan yang dah siap parut / Mozarela cheese / atau cheese sekeping tu pon boleh)
  • Sedikit susu segar (dalam separuh cawan) kalau takde, takpe.
  • 2-3 bijik bawang putih dihiris2
  • Bebola daging (frozen) yang dah direbus atau direndam air panas.- umi guna jenama ramli
Caranya:-

1) Tumis bawang putih dan bawang besar
2) Masukkan ayam/ daging kisar dlm tummisan tadi. Kacau2 sampai ayam/ daging kisar masak.
3) Letakkan cendawan butang dan capsicum
4) Masukkan sos Prego, kacau-kacau sampai mendidih, tambah sket susu segar bagi tambah kuah
5) Boleh tambah daun parsley bagi naik bau.
5)Skang nak bakar, aturkan meatball dlm bekas, tuang kuah yg dah dimasak tadi atas meatball dan parut / letak cheese di atas nya. Lagi banyak cheese, lagi nampak cantik bile bakar, nampak cheese tu garing.
6) Bakar 5 minit, siap!



Tuesday, December 17, 2013

Udang Goreng Ranggup Berempah





Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Harap semuanya sihat dan dirahmati Allah selalu...sejak dua menjak ni keluarga kecil umi suka sangat makan makanan laut... ikan la..sotong la...udang la... bosan dah makan ayam katanya... umi dan suami memang lebih gemar makan makanan laut... ikan goreng pun...suka ratah je...sekejap je licin...

hari ni umi nak panjangkan resepi yang dikongsikan oleh kieyah di Myresepi...sedap sangat bila udang goreng ranggup macam ni...rasanya lepas ni nak cuba buat sotong plak...ish... tak cukup kami makan...suami minta buat lagi...dan lagi...dan lagi...terima kasih kieyah atas resepi yang ranggup ini...

Resepi : Udang Goreng Ranggup Rempah
Oleh : Kieyah Myresepi

Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )

  • 400 gm udang saiz besar(Buang kulit tinggalkan ekor)
  • 8 sudu besar tepung naik sendiri
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
  • air

Cara-cara

  1. Bersihkan udang dan tos udang tersebut.Pastikan betul-betul kering untuk elak meletup masa menggoreng.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan bancuh dengan air.Bancuhan mestilah pekat kalau tidak tak lekat kat udang.
  3. Celup udang dalam bancuhan tepung dan goreng dalam minyak panas.
 
SELAMAT MENCUBA

Wednesday, December 11, 2013

Siakap Stim ala Thai Mamamya

Assalamualaikum dan selamat petang
Semenjak semalam lagi, bumi Allah basah dan sejuk... Bagi yang bekerja di Selangor... hari ini merupakan cuti umum... apa perancangan ketika cuti? Harap dapat dimanfaatkan bersama insan tersayang... terutama bagi ada anak2 yang cuti sekolah.. malam tadi menu diet sikit..terasa nak makan yang stim dan sihat disamping sedap pada selera umi sekeluarga...makin sejuk, makin menjadi2 selera..hihi
Umi cari resepi yang bahannya dah tersedia di dapur umi...dalam mencari tu maka umi pun tertarik dengan resepi yang dikongsikan oleh Ismaliana Sulaiman empunya blog Kau di Hatiku....terima kasih atas perkongsian resepi yang sedap dan terangkat ini...bagi yang ingin mencuba, umi ada salin semula di bawah ini...selamat mencuba...
 
Resepi : SIAKAP STIM ALA THAI MAMAMYA

Oleh : Mamamya

Bahannya:-
2 batang serai
1 labu bawang besar
1 biji tomato
2 inci halia
10 tangkai cili merah/hijau ~ klu nak pedas sila lah tambah yer....
( bahan2 kat atas ni semuanya saya mayang/hiris halus kecuali tomato potong besar2 sikit lah @ potong dadu...nnti hancur plak)
3-4 camb sos tiram
1 camb sos ikan
sedikit gula (saya x letak serbuk perasa sbb dah guna sos tiram)
3-4 biji limau nipis ~ ambil jusnya.- umi gantkan dengan 1 biji lemon
1 liter air
3 camb tepung jagung
Daun ketumbar
Caranya:-
  1. Separuh daripada bahan2 yg dihiris halus )kecuali tomato saya masak bersama sos tiram,sos ikan,gula,perahan jus limau nipis & 1 liter air. 
  2. Masak sehingga mendidih & masukkan bancuhan tepung jagung.
  3. Sebahagian lagi bahan2 yg dihiris halus & tomato,tabur/susun atas ikan.
  4. Tuang sos tadi (agak2 jgn byk sgt sbb bila dikukus ikan akan mengeluarkan air) di atas ikan.
  5. Tabur daun ketumbar & kukus 15-20 minit.

Tuesday, December 10, 2013

Simple Brownies Kak Fida

Assalamualaikum dan Selamat petang

'' Wahai bumi telanlah airmu dan wahai langit berhentilah drpd curahan hujanmu" (Surah Hud: 44) 

Pagi ini umi dapat perkhabaran rakan2 di Dungun, rumah mereka pula banjir.. walaupun selama ini tidak pernah banjir...seperti di Kuantan.. Semoga sabar dengan ujian yang Allah berikan... sesungguhnya anda adalah insan terpilih...

Ini adalah resepi mudah dari kak fida di Myresepi... mudah dan sedap sangat..lebih2 lagi resepi ini tak guna mixer...kacau2 je...umi buat 2 adunan untuk keluarga kecil umi dan anak2 sahabat umi yang suka makan brownies... maklumlah cuti sekolah dan cuaca yang sejuk memang perut berkeroncong minta diisi... mohon izin dari kak fida dan terima kasih atas pengkongsian ini...Semoga Allah melimpah ruahkan rezeki kak fida
Resepi: Simple Brownies
Oleh: Kak Fida
Bahannya:
  • 115 g mentega - di cairkan,sejukkan
  • 1 cwn gula halus (195 g)
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn tepung gandum (60 g)
  • 1/3 cwn serbuk koko (25 g)
  • 1/4 sk baking powder
  • 1/4 sk garam(opt)

Caranya:

  1. Campurkan mentega, gula, vanilla dan telur. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan tepung, b. powder, koko yg di ayak bersama.Gaul lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas dan digris. (utk selera anak2, saya taburkan kekacang dan choc chip di atas adunan)
  4. Bakar pd suhu 160C selama 20- 25 min.

Wednesday, December 4, 2013

Kuah Durian & Roti Naik Pahang

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar sahabat umi? Semoga semuanya dilindungi Allah terutamanya mangsa banjir di 3 negeri iaitu Johor, Pahang dan Terengganu... sahabat umi di Kuantan kata tak pernah banjir seteruk ini dan rumah ayahnya yang berpuluh tahun duduk pun banjir... ini semua pasti ada hikmahnya kan... Hanya kita perlu bersangka baik terhadap Allah...in sha Allah, semuanya akan baik...
ok la berbalik pada menu yang tak seberapa ni...umi buat kerana permintaan suami dan tak nak membazir buah durian yang kurang manis di beli oleh suami umi... resepi yang amat mudah... umi tak ada sukatan yang tepat, tapi bagi yang hendak mencuba... cara umi adalah sama macam resepi dari kak Nannie...kak nannie izinkan umi salinkan semula di sini ya...umi makan dengan roti naik pahang, kalau nak resepi boleh klik sini...kuah durian ini juga enak dimakan dengan roti jala, biskut kering...selamat mencuba...

Resepi : Kuah Durian
Oleh : Kak Nannie

Bahannya:-
  • 15 ulas buah durian
  • 3 cawan santan pekat
  • 1-2helai daun pandan
  • Gula secukup rasa ikut citarasa masing-masing la ya
  • Secubit garam

Caranya:-

  1. Satukan semua bahan dalam periuk dan kacau kemudian masak sehingga kuah durian ini menjadi pekat . 
  2. Cuba rasa gulanya jika kurang boleh la ditambah , sedikit garam di masukkan dalam kuah ini bagi timbul rasa lemak manis buah durian ini . 
  3. Nak masak kuah durian ni ikut pada citarasa sendiri sebenarnya kalau tak suka kuah terlalu pekat tambah la sedikit air .

Jika suka banyak durian boleh la ditambah lagi durian ikut la pada cita rasa masing-masing

Monday, December 2, 2013

Pulut Tanak dan ikan masin

Assalamualaikum dan selamat pagi
Minggu baru dalam bulan Disember dan bulan terakhir Tahun 2013 ini... sekarang ni tengah macam2 musim kan...musim tengkujuh, musim durian, musim rambutan, musim kenduri perkahwinan dan juga musim berkhatan sempena musim cuti sekolah...banyak betul musim di Malaysia ni..hihi
bila musim tengkujuh ni..umi memang cepat lapar (alasan je kan)... pagi2 dah makan berat... untuk sarapan hari ini umi teringin makan pulut dengan ikan masin... terangkat... lama dah tak makan sarapan macam ni..masa di ofis lama dulu ada kakak satu opis yang rajin bawa sarapan macam ni... sekarang ni dah pindah, tak dapat la nak merasa...rindu pada kenangan...
umi rasa ramai yang dah tau macam mana nak masak pulut ini sama ada tanak atau kukus.. terpulang pada citarasa masing2... tapi bagi yang nak tau... boleh ikut cara umi ni ya...

Resepi ; Pulut Tanak
Oleh: Umi's Cup Cake

Bahannya:-
  • 2 pot pulut - direndam dan dibersihkan
  • 3/4 cawan air + santan (campur air ke dalam santan sehingga menjadi 3/4 cawan)
  • garam secukup rasa

Caranya:-
  1. Toskan pulut.
  2. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak dengan api perlahan.
  3. Kacau sekali sekala sehingga masak.
  4. Tutup api. Sedia untuk dimakan.

Friday, November 29, 2013

Kacang Kuda Rebus Ala Terengganu

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar sahabat umi semua.. hari ini umi nak kongsikan bukan la resepi sangat dan mungkin ada yang kata ini pun nak kongsi ke? hihi... tak kisah la cuma ini untuk rujukan dan tatapan anak umi kelak... walaupun nampak simple tapi cukup bermakna untuk umi...
Sebenarnya setiap kali umi dan suami balik kampung di terengganu...inilah salah satu makanan kegemaran yang sering kami beli dan tak puas makan...walaupun orang tua cakap nanti kembung perut..hihi.. oleh kerana tak puas makan dan kadang2 tak ada jual..dan memandangkan yang ada jual kat KL ini pun tak memenuhi citarasa... umi dicabar oleh suami umi untuk buat...oleh itu, (eceh) demi menyahut cabaran... umi pun buat la... jawapan suami umi, alhamdulillah kira 90% menjadi...kembang rasa hati... bagi yang nak cuba, boleh la mencuba ya...

Resepi : Kacang Kuda Rebus Ala Terengganu
Oleh ; Umi's cup cake

Bahannya :-
  • 500 gm kacang kuda (rendam sampai betul2 kembang -semalaman dan ganti air jika perlu)
  • 200 gm gula pasir
  • garam secukup rasa
  • air untuk merebus hingga kacang empuk
Caranya:-
  1. Rendam kacang kuda dengan air biasa (bukan air panas) sehingga betul2 kembang, mungkin mengambil masa semalaman.
  2. Rebus kacang kuda sehingga empuk atau lembut.
  3. Masukkan gula dan garam. rebus lagi sehingga gula hancur. Tutup api.
  4. Toskan air rebusan. Sedia untuk dimakan.

Thursday, November 28, 2013

My Cutety Kismis Cake

Assalamualaikum dan selamat pagi
Maaf ye kepada empunya resepi sebab kek cawan umi tak cute macam yang empunya resepi iaitu Nina Mirza...umi punya dalam cup yang gedabak besar..tak sesuai nama cutety tu sebenarnya..hihi.. umi sebenarnya nak pecah dara deep muffin tray, hadiah dari sahabat umi di New Zealand...iaitu Halina Majmin... this is so meaning full gift...
Oleh kerana ia deep muffin tray..jadi kek cawan umi pun besar la ya..hihi... apa pun resepi ni memang sedap dan lembut serta gebu...yummy... terima kasih nina mirza atas perkongsian resepi ini...
umi salin semula sebagai rujukan..bagi nak tengok yang cutety boleh klik kat nama nina tu ya...

Resepi : My Cutety Kismis Cake
By ; Nina Mirza (Corat coret Nina)

Bahannya:-
  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum- diayak
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat - diayak
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 buttercup
  • 1/2 cawan kismis - umi ganti dengan buah2an kering
Caranya :-
  1. Sediakan periuk. Masukkan gula perang, air, buttercup dan kismis.Masak diatas api yang perlahan sehingga sebati. Tutup api.
  2. Biarkan sejuk seketika.
  3. Di dalam mangkuk yang lain, satukan telur, tepung dan soda bikarbonat.Gaul sebati.
  4. Masukkan ke dalam adunan yang telah disejukkan tadi. Gaul sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam cawan kek.
  6. Bakar kek pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  7. Sedia dihidangkan.

Tuesday, November 26, 2013

Victoria Sandwish Cake untuk ulangtahun pernikahanku..

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari
Alhamdulillah...bersyukur ke hadrat ilahi... hari ini 26hb November 2013 genap 7 tahun usia perkahwinan umi dan suami...waktu yang agak singkat berbanding orang lain tapi cukup bermakna buat keluarga kecil umi...
Doa untuk suamiku…
Bismillahirrahmanirrahim….. Dengan menyebut asmaMu ya Allah yang Maha Kasih dan Sayang… Puji syukurku atas segala nikmatMu untuk ku… Telah kau berikan aku satu pendamping hidup 
Yang senantiasa setia menjaga dan melindungiku..
Berjalan sejajar denganku.. Yang dengan cinta dan sayangnya mampu menghapus segala lara… 
Yang segala hidupnya diserahkan untuk menyayangiku…. Yang dengan cintanya padaMu mampu mengecup hatiku ketika ku berduka..
Ya Allah kumohon PadaMu… Kini berilah ia kemudahan dalam melangkah.. Berjuang mencari keRidhoanMu… Berjuang menjemput Rezeki yang Kau takdirkan untuknya… Berjuang untukku dengan cintanya padaMu….
Ya Allah Maha pengabul doa… Terimalah berjuta doa dan harapku… 
Balaslah segala keluhuran dan kesabarannya Balaslah segala kebaikan juga amarahnya Dengan CintaMu….
Ya Allah Sang Pemilik Hati…. Sampaikan berjuta sayangku untuknya… 
Sampaikan sejuta cintaku padanya… Dan sampaikan terima kasihku yang sangat untuknya… 
Kerana telah bersedia menyatu dalam satu rasa… Dengan segala macam kunci syurga yang kau Pilihkan untukku..
Ya Allah sampaikan salamku pada baginda Rasulullah… Yang telah begitu banyak mengajarkan cinta dan kasih sayang… Sungguh Engkau Maha Mengetahui segala isi hati… Maka kabulkanlah doaku…..
Amin ya Rabbal ‘Alamin………
Untuk ulang tahun ini umi memang dah lama teringin nak buat kek Victoria Sandwish ni.. alkisah nak buat jem sendiri sebab lupa nak beli...hihi... tetapi naluri si suami mengatasi segalanya bila suami umi belikan jem rasberry yang sedap bila balik dari New Zealand... Alhamdulillah, terharu dan tak terkata...
Jem rasberry ini amat sedap dan maka tertunailah hajat nak buat kek yang simple tapi amat memikat ni...nanti nak buat lagi dan lagi la... ok la bagi yang nak resepi kek ini, umi kongsikan resepi kek yang amat mudah tapi sedap sangat ni...cuma umi tak buat dalam 2 loyang (malas), umi potong dua bila dah masak kek tu...sapukan jem dan lapiskan semula...
Resepi : Victoria Sandwish Cake
Oleh : Umi's Cup Cake
 
Bahannya:-
  • 250 gm butter
  • 200 gm gula castor
  • 250 gm tepung kek
  • 5 biji telur (saiz b)
  • 2 sudu teh esen vanila
  • Jem Rasberry secukupnya utk sapu pd kek
  • gula ising secukupnya untuk ditabur atas kek
Caranya:-
  1. Panaskan oven suhu 150C dan sediakan acuan kek 2 biji ukuran 7 inci yg dialas dgn kertas kek
  2. Ayak tepung kek.
  3. Putar butter dan gula sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukan telur satu persatu sambil diputar perlahan (selang 5 minit setiap satu) dan masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung dan kaup balik dengan senduk hingga sebati.
  6. Bahagikan adunan menjadi 2 bahagian dan ratakan ke dalam 2 tin kek tadi dan bakar selama 45 minit.
  7. Sejukan kek dan sapu jem diatas sebiji kek dan lapiskan dgn sebiji lagi kek..
  8. Akhir sekali hias dengan buah strawberry dan blueberry... tabur diatas kek dgn gula ising.

Wednesday, November 20, 2013

Kek Sifon Coklat

Assalamualaikum dan selamat pagi
Atas permintaan anak2 umi yang inginkan bawa kek sifon coklat ke rumah pengasuh...kek sifon ini memang lembut sangat...bak kata nenek umi, yang tak ada gigi pun suka sangat makan kek sifon macam ni...untuk anak2 umi...umi hias ala2 sarang burung yang hanya ada telur burung yang warna warni...ibu burung keluar cari makan...hihi...ye, ye je kan umi ni...pagi ni umi ada mesyuarat...nanti umi updatekan resepi kek sifon yang lembut sangat...
kek ini juga boleh jadi asas kek yang marbeles seperti kek coklat mousse...tengok la model...free nak bergambar...suka sangat dapat kek...walaupun kek sifon coklat je...gembira bila anak gembira...apa pun terima kasih kak rahel atas perkongsian ini...

Chocolate Chiffon Cake
Resepi:Kevin Chai
Sumber: Rahel 

Bahan A:
70g chocolate
150ml milk
60ml cooking oil
6 egg yolks
1 tsp chocolate emulco
110g plain flour
20g cocoa powder
1/4 tsp bicarbonate of soda
Bahan B:
6 egg whites
1/2 tsp cream of tartar
150g caster sugar

Method:
1.To make egg yolk batter,melt chocolate and milk over simmering
   water.Cmbine with oil,egg yolks and and chocolate emulco in a
   mixing bowl.

2.Fold in flour,cocoa powder and soda until forms batter.

3.T o make white foam,beat egg whites and cream of tartar until mixture
   forms solf peaks.Gradually add in sugar,beating at high speed until frothy
   and stiff peaks forms.

4.Gently fold beaten egg white foam into egg yolk batter until blended.

5.Pour batter into ungreased 9-in(22cm) tube pan.Bake in preheated oven
   at 170'C for 30-40 minutes or until cooked.

6.Removed from oven,invert cake onto table until completely cooled.


Tuesday, November 19, 2013

Gigi kekal Nazirah...

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Satu lagi pengalaman baru buat umi... gigi kekal nazirah dah nak tumbuh tapi gigi susunya masih kuat.. apa umi perlu buat? ada banyak pendapat bila umi tanya pengalaman rakan2, jiran2 dan ahli keluarga..ada yang kata biar je..nanti gigi susu akan goyang... ada yang sarankan untuk dicabut oleh doktor gigi...ish peningnya...
tapi bila umi dah telefon mak saudara suami umi yang bongsu kerana ada pengalaman macam ni... di sarankan agar pergi klinik gigi dan cabut... kenyataan mak saudara ini disahkan oleh Dr Leen.. Siapa Dr Leen? 
Dr Leen atau nama penuhnya Dr Mazleen Abdul Rahman ialah seorang doktor gigi yang telah mendapat ijazah doktor gigi (DDS) daripada Dalhousie University, Canada pada tahun 2002. Dr Leen mempunyai pengalaman bekerja sebagai doktor gigi di klinik-klinik kerajaan, hospital-hospital kerajaan dan juga klinik-klinik swasta. Dr leen telah berkahwin dan mempunyai dua orang anak lelaki yang comel. Dr Leen sekarang telah membuka kliniknya sendiri: Klinik Pergigian Dr. Leen di Reko Sentral, Jalan reko kajang. Anda boleh menghubungi Dr Leen dengan menghantar e-mail ke alamat doktorleen@gmail.com

Melalui catatan di wordpress beliau iaitu 'Bilakah perlu mencabut gigi susu?' dan kandungannya...

Bilakah gigi susu perlu dicabut oleh doktor gigi?
1. Bila gigi kekal telah tumbuh di bahagian belakang gigi susu ( gigi bawah) atau gigi kekal telah tumbuh di bahagian hadapan gigi susu ( gigi atas) dan gigi susu belum tanggal lagi.
2. Bila gigi susu telah rosak teruk dan selalu menyebabkan gusi bengkak dan bernanah serta sakit yang menyebabkan kanak-kanak sukar makan walaupun pernah di rawat beberapa kali oleh doktor gigi.
3. Bila gigi susu yang menyekat pertumbuhan gigi kekal atau menghalang gigi kekal dari tumbuh ke tempat sepatutnya
4. Bila dah tiba masanya utk gigi itu tanggal tetapi tak tanggal-tanggal.Kerana biasanya bila gigi tu dah goyang sangat tetapi gigi kekal tak kelihatan bermakna gigi kekal ada di bawah gigi susu.
5. Jika takut utk cabut sendiri

Gigi kekal nazirah keadaannya adalah seperti kenyataan No. 1 yang tumbuh belakang gigi bawah... ingin tau selanjutnya? Sila klik di sini....

Sekarang umi cuma perlu fikirkan cara nak pujuk nazirah untuk ke klinik gigi..wish me luck...

Monday, November 18, 2013

Kek Coklat Moist Tempahan dan mini kek

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi..haha..pagi2 ni tunjuk kek yang dah lama tapi baru nak post... umi lupa sebelum ni..hari ni plak, penat baru balik dari penang masih bersisa.. jadi tunjuk ni je la ya...
sumber rezeki umi hasil dari resepi chef zubaidah... Alhamdulillah... kalau nak tengok deko kek tempahan yang lain boleh tengok kat sini ya...

1. Untuk Adik Jannah
2. Untuk Rohani Talib
3. Untuk Nurin Aisyah (di atas)
4. Untuk Jamuan PASTI nazirah
5. Mini kek untuk jiran umi (di atas)
6. Versi cupcake Birthday Ahnaf pertama
7. Birthday ahnaf dan suami umi

Selamat menjamu mata ya...

Wednesday, November 13, 2013

Homemade Seri Kaya Karamel

Assalamualaikum dan selamat petang
Apa khabar semua sahabat umi? dah makan tengahari?  Umi baru selesai makan.. Alhamdulillah rezeki... bagi yang baru nak makan, selamat menjamu selera...Dah fikir pasai minum petang.. ish..ish..ish... terukkan umi ni..baru je abis makan tengahari, dah pikir minum petang kan...
itu la sifat ibu kan semua... sentiasa merancang pemakanan anak2 dan suami... sebab tak nak kelam kabut.. ada makanan perlukan penyediannya awal tapi ada juga yang mudah disediakan selain cepat siap... hari ini umi nak kongsikan minum petang yang suami umi tempah untuk jemaah surau baru2 ini...Home made kaya... macam tak percaya kan?... tapi roti tu umi beli la...hihi...apa pun terima kasih En. Mat Gebu atas pengkongsian resepi yang superb ini..

Resepi : Homemade Seri Kaya Karamel

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur
300 ml pati santan (nak sedap guna santan segar)
180 g gula pasir (resipi asal 240g)
2 helai daun pandan
60 g gula pasir*
125 air panas*(*untuk karamel)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula hingga perang, dengan berhati2 masukkan air panas, kacau rata dan matikan api. Biar suam.
  2. Satukan telur, gula pasir dan pati santan. Kacau rata hingga gula larut dan tapis. Tuang 1/2 adunan ke dalam karamel tadi dan kacau pantas dengan whisk. Kemudian, bancuhan karamel tadi tuang kembali ke dalam bancuhan telur dan kacau rata2.
  3. Alih ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan jerang atas api kecik sambil dikacau sentiasa hingga bancuhan pekat dan berkilat. Mati kan api, angkat dan sejukkan. Simpan dalam peti sejuk untuk memanjangkan jangka hayat seri kaya tadi. Jangan lupa keluarkan daun pandan....
ini plak gambar kek buah yang umi buatkan juga untuk minum petang...

Tuesday, November 12, 2013

Kek Pisang Kak Besah

Assalamualaikum dan selamat pagi...
Salah satu resepi yang amat umi suka cuba bila ada lebihan pisang yang masak ataupun memng beli pisang untuk buat kek... memandangkan suami umi memang peminat tegar kek pisang... kiranya ku yang dulu, kini dan selamanya suka makan kek pisang... cuma umi ada tambah sedikit coklat cip...coklat lagi...ish2..memang akan gebu la badan umi yang sedia gebu ni... tapi umi nak cerita, kek pisang kak besah ni lagi gebu gebas tau... i tell u... memang tak rugi mencuba...terima kasih kak besah atas pengkongsian ilmu ini yang menyebabkan suami umi bertambah sayang pada umi...anak2 pun sayang...hik hik... meh la tengok resepinya....

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 3 cawan tepung gandum(300g)
  • 2 cawan pisang lecek/lenyek
  • 1 1/4 cawan minyak masak(230g)
  • 1 cawan gula pasir(200g)
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 sudu makan (1 1/2 penutup botol soda tu) bicarbonate soda
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Lenyek pisang masak dgn gelas plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
  2. Campurkan bicarbonate soda ke dalam pisang; lenyek lagi hingga pisang berbuih. jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus kdlm pisang. bagi yg tak biasa dgn carani, boleh ayakkan bicarbonat soda tu dgn tepung.
  3. Blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk saja.
  4. Masukkan kedalam acuan yg telah disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu 180'c selama lebihkurang 40 mnt.
  5. Yg dlm gambar ni,saya potong semasa masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....
  6. Selamat mencuba.. insyaallah x kantoi...
  7. # cara memasukkan sodabicarbonate tu boleh juga dgn mengayakkannye brsama tepung #

Kek Coklat Lembut Kukus Chef Zubaidah lagi....dan lagi...

Assalamualaikum dan selamat petang
Apa khabar semua sahabat dan pengunjung blog umi's cup cake... akhirnya umi berkesempatan meng'update' blog umi ni... Hari ni merupakan hari lahir allahyarham ayah umi, Hj Alias bin Jamal... mohon sedekahkan al-fatihah buat beliau.. Semoga Ayah tenang di sana...
Hari ni juga ada jamuan akhir tahun untuk kelas tabika Nazirah, anak sulung umi... umi cuma buat kek coklat resepi kegemaran umi iaitu kek coklat lembut kukus Chef Zubaidah...tapi umi suka bakar (malas nak kukus)... kek ni tetap lembut dan sedap sangat...untuk tempahan coklat pun umi guna resepi yang sama...kira ni resepi rezeki umi la...alhamdulillah dan terima kasih buat Chef Zubaidah... bagi yang inginkan resepinya, boleh tengok di sini... dan umi salinkan semula resepinya di bawah...

untuk deko pulak....umi malas nak guna ising, jadi umi hias kit kat disekeliling dan taburkan coklat m&m kat atasnya...umi tengok kat youtube... macam comel je..macam ceria je...

Resepi : Kek Coklat Lembut Kukus Chef Zubaidah
Bahannya;-

  • **100 gm serbuk koko
  • **1 tin susu cair
  • **200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
  • **250 gm susu pekat
  • 250 gm gula kastor -umi letak 200 gm aje
  • 4 biji telur - pukul hingga berbuih
  • 150 gm tepung gandum
  • 1st soda bikarbonat
  • 1 st baking powder

Jom Cuba!
  1. Campurkan kesemua bahan bertanda ** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
  2. Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering dan campurkan sedikit2 sehingga sebati
  3. Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.

Wednesday, September 25, 2013

Donat Sosej Kak Zalin

Assalamualaikum dan selamat petang
 Dah minum petang semua sahabat umi? ke masih kenyang sebab makan agak berat untuk tengahari tadi... hari ini umi nak cerita pasal donut sosej yang dikongsikan oleh tokej Kuih Glamer Pink iaitu Kak Zalina...Cara-cara nak buat pun ada disertakan sekali... rajin sungguh kak zalin dan resepi donat kak zalin memang menjadi kegemaran keluarga umi... sentiasa gebus dan enak dimakan...walaupun versi donut biasa, ada inti dan donat sosej... resepi ini memang tak pernah kecewakan umi...
Seronok sangat makan bila tonton TV dengan anak2..laju je..anak2 umi yang selalunya makan sosej je pun...licin...Alhamdulillah... Terima kasih kak Zalin..dan bagi sesiapa yang nak tengok Tutorial untuk balut sosej tu boleh klik Sini ya...


Resepi Donat Versi Zalin
Oleh : Kak Zalina

500gm tepung gandum (tepung murah pun takpe..suka pakai tepung cap cempaka..)
50gm gula pasir
50gm margerin (suka pakai margerin pelangi..murah je..)
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering (suka pakai mauripan..)
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur lebih 1tahun pun boleh guna...susu Anlene takleh ye..)
250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-

1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..


Tuesday, September 24, 2013

Tempahan kek coklat moist seterusnya

Assalamualaikum dan selamat petang

hari ni umi agak sibuk dgn kerja di opis...jadi umi update gambar coklat moist tempahan dari jiran umi, kak rohani talib...diharapkan agar kak ani berpuas hati...terima kasih kerana sudi tempah kek dari umi...ini kali kedua kak ani tempah....sebelum ini, kak ani tempah 2 buku kek buah....kiranya pelanggan tetap umi la...Alhamdulillah ...

Monday, September 23, 2013

Tempahan Kek Coklat Moist

Assalamualaikum dan Selamat Pagi
Selamat Hari Lahir Jannah yang ke 8 tahun... Semoga menjadi anak solehah seindah nama syurga Jannah.. tempahan ini dari jiran umi kak Khadijah Hafiz...pada hari Sabtu yang lepas...
Alhamdulillah..Jannah dan keluarga suka kan kek ini...dan terima kasih kerana berkongsi rezeki dengan umi ya...ada juga tempahan kek coklat moist ini untuk malam ini...ada yang 'cemburu' tengok kek Jannah dan mohon umi buatkan... In Sha Allah... bagaimana hasilnya, umi akan kongsikan esok...
 Kek yang di update esok sebelum deko macam kat bawah ni...moist sangat...yummy...


Wednesday, September 18, 2013

Nasi Tomato & Ayam Masak Merah Madu...

Assalamualaikum dan selamat pagi
Resepi mudah dan ringkas untuk keluarga kecil umi...anak2 tengah nak makan dan yang paling umi suka sebab anak2 umi sukakan nasi berperisa...senang dan tak banyak lauknya..hihi...yang penting umi nak ada air tangan umi untuk anak2 setiap hari.. itulah nilai kasih sayang kan?  kali ini umi ambil resepi nasi tomato dari kak yatie..tukar selera sekali sekala kan...
Umi gandingkan nasi tomato dengan ayam masak madu ..selera sungguh...sayuran pula umi cuma sediakan salad..hijau dan segar..ok la, terima kasih kak yatie atas pengkongsian yang enak ini..lain kali umi skodeng lagi ya...hihi..selamat mencuba...

Resepi : Nasi Tomato
Oleh : kak yatie

 BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
  • 5 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 1/2 camca besar minyak sapi
  • 2 camca besar minyak masak- saya tambah
  • 2 1/2 camca besar sos tomato
  • 1 kiub ayam "maggi"
  • Garam secukup rasa
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan
  • Kismis dan kacang peas untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan
BAHAN TUMIS :-)
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 6 kuntum bunga cengkih- Yatie letak 2 je
  • 3 biji buah pelaga- Yatie letak 2 je
  • 1 biji bawang besar, dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 inci halia, diketuk
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji tomato masak ranum, buang biji dan cincang halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato, masak hingga semua layu.
  2. Tambah sos tomato dan kacau rata.
  3. Masukkan beras, gaul rata dan goreng sekejap.
  4. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air, susu, hancurkan kiub pati ayam (jika guna) dan tambah garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa..
  5. Bila nasi masak, tabur kismis atasnya, bila nasi elok kering dan masak, gemburkan dengan chopstick.
  6. Hidangkan dengan menabur kacang pis, hirisan daun bawang dan bawang goreng...

 Resepi : Ayam Masak Merah Madu
 Oleh : Kak Yatie


Bahannya:-
  • 500 gm ayam, potong ikut suka, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
  • 3 camca besar cili kisar*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 1/2 labu bwng besar*
  • sedikit halia*
  • 2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
  • 2 camca besar cili sos
  • 3 camca besar madu
  • 1 camca teh serbuk lada hitam
  • 2 biji cili merah, hiris serong
  • 1 biji bawang besar, hiris bulat (resipi asal tak letak)
  • 1 biji buah tomato-ptng dadu (Yatie tambah)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • minyak masak secukupnya
Caranya:-
  1. Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat, toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali yang sama.
  2. Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak, masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih.
  3. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan.