Wednesday, September 18, 2013

Nasi Tomato & Ayam Masak Merah Madu...

Assalamualaikum dan selamat pagi
Resepi mudah dan ringkas untuk keluarga kecil umi...anak2 tengah nak makan dan yang paling umi suka sebab anak2 umi sukakan nasi berperisa...senang dan tak banyak lauknya..hihi...yang penting umi nak ada air tangan umi untuk anak2 setiap hari.. itulah nilai kasih sayang kan?  kali ini umi ambil resepi nasi tomato dari kak yatie..tukar selera sekali sekala kan...
Umi gandingkan nasi tomato dengan ayam masak madu ..selera sungguh...sayuran pula umi cuma sediakan salad..hijau dan segar..ok la, terima kasih kak yatie atas pengkongsian yang enak ini..lain kali umi skodeng lagi ya...hihi..selamat mencuba...

Resepi : Nasi Tomato
Oleh : kak yatie

 BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
  • 5 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 1/2 camca besar minyak sapi
  • 2 camca besar minyak masak- saya tambah
  • 2 1/2 camca besar sos tomato
  • 1 kiub ayam "maggi"
  • Garam secukup rasa
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan
  • Kismis dan kacang peas untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan
BAHAN TUMIS :-)
  • 1 kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 6 kuntum bunga cengkih- Yatie letak 2 je
  • 3 biji buah pelaga- Yatie letak 2 je
  • 1 biji bawang besar, dadu kecil
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 inci halia, diketuk
  • 2 helai daun pandan
  • 1 biji tomato masak ranum, buang biji dan cincang halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato, masak hingga semua layu.
  2. Tambah sos tomato dan kacau rata.
  3. Masukkan beras, gaul rata dan goreng sekejap.
  4. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air, susu, hancurkan kiub pati ayam (jika guna) dan tambah garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa..
  5. Bila nasi masak, tabur kismis atasnya, bila nasi elok kering dan masak, gemburkan dengan chopstick.
  6. Hidangkan dengan menabur kacang pis, hirisan daun bawang dan bawang goreng...

 Resepi : Ayam Masak Merah Madu
 Oleh : Kak Yatie


Bahannya:-
  • 500 gm ayam, potong ikut suka, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
  • 3 camca besar cili kisar*
  • 6 ulas bawang merah*
  • 1/2 labu bwng besar*
  • sedikit halia*
  • 2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
  • 2 camca besar cili sos
  • 3 camca besar madu
  • 1 camca teh serbuk lada hitam
  • 2 biji cili merah, hiris serong
  • 1 biji bawang besar, hiris bulat (resipi asal tak letak)
  • 1 biji buah tomato-ptng dadu (Yatie tambah)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • minyak masak secukupnya
Caranya:-
  1. Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat, toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali yang sama.
  2. Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak, masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih.
  3. Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan.

6 comments: