Assalamualaikum dan selamat pagi...
Salah satu resepi yang amat umi suka cuba bila ada lebihan pisang yang masak ataupun memng beli pisang untuk buat kek... memandangkan suami umi memang peminat tegar kek pisang... kiranya ku yang dulu, kini dan selamanya suka makan kek pisang... cuma umi ada tambah sedikit coklat cip...coklat lagi...ish2..memang akan gebu la badan umi yang sedia gebu ni... tapi umi nak cerita, kek pisang kak besah ni lagi gebu gebas tau... i tell u... memang tak rugi mencuba...terima kasih kak besah atas pengkongsian ilmu ini yang menyebabkan suami umi bertambah sayang pada umi...anak2 pun sayang...hik hik... meh la tengok resepinya....
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
- 3 cawan tepung gandum(300g)
- 2 cawan pisang lecek/lenyek
- 1 1/4 cawan minyak masak(230g)
- 1 cawan gula pasir(200g)
- 4 biji telur
- 1 1/2 sudu makan (1 1/2 penutup botol soda tu) bicarbonate soda
- secubit garam
Cara-cara
- Lenyek pisang masak dgn gelas plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
- Campurkan bicarbonate soda ke dalam pisang; lenyek lagi hingga pisang berbuih. jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus kdlm pisang. bagi yg tak biasa dgn carani, boleh ayakkan bicarbonat soda tu dgn tepung.
- Blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk saja.
- Masukkan kedalam acuan yg telah disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu 180'c selama lebihkurang 40 mnt.
- Yg dlm gambar ni,saya potong semasa masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....
- Selamat mencuba.. insyaallah x kantoi...
- # cara memasukkan sodabicarbonate tu boleh juga dgn mengayakkannye brsama tepung #
Baru jea cuba resepi ni ptg ni selepas melawat ke sini...memang sedap
ReplyDeleteUmi..mmg nmpk gebus..klu rajin nnt buat jgk.ada pisang ktbumh ne.
ReplyDeleteCheq da,
ReplyDeletecuba la resepi ni memang lembut dan puas hati..
Zila,
ReplyDeletebuat tau..nanti amik gambar ya..siti suka tengok gambar dlm blog zila
salam siti
ReplyDeletenpk sgt2 gebu kak pisang tu..siti guna pisang apa ye...?
Salam Abg Ady
ReplyDeletetu la gebu kan.. siti guna pisang emas je..
zzzzz2018.8.14
ReplyDeletegolden goose
supreme clothing
oakley sunglasses
ralph lauren uk
salomom shoes
skechers shoes
red bottoms
canada goose jackets
ugg boots
golden goose
calvin klein outlet
ReplyDeletecheap jordans
cheap jordans
michael kors outlet
coach bags
kyrie 3
hermes belt
hermes handbags bag
yeezy boost 350 v2
yeezy
have a peek hereyou could try this out this contentThis Site click sitemy link
ReplyDeletei5q21v9t56 k6q50a0z14 x1g22p3q57 r0m82b0s94 n2z21w1f64 s1r75l9p01
ReplyDelete