Thursday, December 13, 2012

Nasi Jagung Serai

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Semoga sentiasa sejahtera dan di rahmati Allah... minggu ni merupakan minggu yang agak sibuk buat umi...harap2 apa yang umi usahakan akan manjadi...amin.. yang paling seronok, umi dapat berjumpa blogger yang terkenal iaitu empunya blog Engineers Love Cooking atau ELC...satu keluarga jurutera yang suka memasak...
Kebetulan blogger ini singgah di pejabat umi..sebenarnya sebelum ini hanya berjumpa di alam maya dan talian telefon je...alhamdulillah dapat juga jumpa blogger yang rajin masak walaupun lelaki tau... ni kira macam Mat Gebu la... cuma umi terkilan dapat berborak sekejap sangat memandangkan umi ada mesyuarat yang perlu dihadiri...teringin nak borak lama2 dan berkongsi minat yang sama...umi harap ada peluang tu lagi akan datang...
Hari ini umi cuma nak kongsi satu resepi mudah dan dah jadi kegemaran anak2 umi...seronok masak bila anak2 pun seronok makan... umi gandingkan nasi jagung serai ini dengan ayam goreng dan salad...nak resepi? salin la di bawah....daaaa


Nasi Jagung Serai
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan

Apa yang diperlukan?
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 4o minit, toskan
1 cawan air dari jagung dalam tin*
1 cawan susu cair*
4 cawan air*(*disatukan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 cawan jagung berkaleng dalam tin yang telah ditoskan airnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
1 biji bawang besar dadu*
1 inci halia, diketuk*
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 batang serai, dititik*
1 kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
7 kuntum bunga cengkih*(*bahan tumis )
1 camca besar minyak sapi
2 camca besar minyak jagung (atau minyak masak)

Jom Cuba!
  1. Panaskan minyak jagung dan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum. Masukkan beras dan gaul rata. Goreng sekejap. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam rice cooker.
  2. Masukkan jagung, daun pandan, air + susu + jus jagung dan perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau dan masak nasi hingga betul2 tanak. Gemburkan nasi menggunakan chopstick.
  3. Cedok dalam bekas sesuai, tabur bawang goreng dan hirisan daun sup/daun bawang. Makan bersama sambal ayam, boleh juga dihidangkan bersama rojak nenas...Selamat mencuba..

Monday, December 10, 2012

Roti Naik Pahang & Umi Mohon Nasihat

Assalamualaikum dan selamat pagi
Bertemu kita di pagi isnin yang indah...cepat betul masa berlalu, sekarang sudah masuk minggu kedua di bulan Disember, dan ini bermakna kita semakin hampir ke hujung tahun 2012... hampir bermula tahun yang baru masihi...semakin meningkat usia...
Tahun depan merupakan tahun pengalaman pertama buat umi dan anak umi, nazirah...pertama kali nak belajar di Tabika Pasti...pengalaman yang mungkin biasa bagi kebanyakan ibu bapa tapi umi tetap berdebar2...dah besar rupanya anak umi...umi cuma berdoa agar dipermudahkan segala urusan...doakan keluarga kecil umi ya..kalau boleh, kongsikan kepada umi berkenaan persiapan dan apa jua pengalaman yang berguna untuk umi...maklum la, umi suka buat persiapan dahulu kerana tak suka perasaan yang tak 'best' bila tak bersedia...harap sangat sahabat umi di sini dapat membantu...
Hari ini umi nak kongsikan satu resepi roti yang sangat gebu, enak dan cantik kejadiannya..anak2 umi suka makan roti ini dan kerap mengulangnya..umi suka makan bersama sambal sardin..makan yang kosong juga sedap..resepi ini adalah resepi dari sahabat FB umi iaitu Tok Mak yang terkenal dengan rempah soto dan Puding Raja Pahang...sesiapa yang berminat, boleh la order dari FB Tok Mak... resepi seperti di bawah

ROTI NAIK PAHANG......
Sumber : Tok Mak.
 
Apa yang diperlukan?
1 BIJI TELUR.
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS.
3/4CWN GULA.
2 SUDU KECIL IBU ROTI@MAURIPAN .
2 SUDU BESAR MARJERIN.
1 SUDU KECIL SORTENING.
500 GM TEPUNG GANDUM CAP SAUH.
300 ML AIR ..AIR NI DH DI CAMPUR SEKALI TELUR N SUSU MANIS JADI 300 ML AIR.
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG SEBARANG JER..
 
Jom Cuba!
KAEDAH BREADMAKER.
MASUK AIR YG DI BANCUH DGN TELUR SUSU MANIS N SUSU TEPUNG.
MASUK TEPUNG.
MASUK GULA.
MARJERIN.
SORTENING.
LAST SEKALI IBU ROTI@YEAST.
START PUTAR SEMUA ...
INTI IKUT SUKA KACANG MERAH OR KELAPA .
ROTI KOSONG PUN SODAPPP..
SELAMAT MENCUBA HINGGA BERJAYA













Friday, December 7, 2012

Cucur Bawang Kentang

Assalamualaikum dan selamat petang
Alhamdulillah...hujan sedang mencurah-curah sekarang ini diluar jendela...lebih nikmat sebab sedang menikmati minum petang iaitu Cucur Bawang Kentang yang suam2 digandingkan dengan secawan teh o panas..nikmat yang Allah berikan...kunyah punya kunyah sambil berjalan jari dari satu blog ke satu blog, tak sedar cucur hampir habis...
Resepi cucur bawang kentang yang mudah ini, umi ambil dari Kak Hjh Ummi kuantan.. dah banyak kali buat tapi ada banyak versi derhaka dan yang taat... apa pun keaslian resepi masih dikekalkan..cuma kadang2 bahan mengikut apa yang ada di dapur kecil umi ni...umi kali pertama belajar buat cucur bawang kentang ini dari sahabat baik umi masa sekolah dulu..dalam 15 tahun lepas..indah sungguh kenangan tu....
kini, kami dah mandirikan rumah tangga dan masing2 ada sepasang cahaya mata..alhamdulillah..nak resepi? Jenguk la dibawah ini ya...umi nak sambung berangan kejap...


CUCUR BAWANG KENTANG
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Apa yang diperlukan? (anggaran):-
(# adunan kali ni mmg dibancuh lembik untuk mendapatkan cucur yang garing di luar, lembut di dalamnya, sila gunakan sudu semasa menggoreng)
  • 1 biji kentang sederhana besar - kupas dan dadu kecil-kecil
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 2 cawan tepung gandum (atau secukupnya)
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 sudu besar gula pasir
  • garam secukup rasa
  • air untuk bancuhan (anggaran 2 - 2 1/2 cawan - biar agak lembik)
  • minyak secukupnya untuk goreng terendam
Jom Cuba!
  1. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung gandum, tepung jagung, garam, gula dan soda hingga rata.
  2. Masukkan air sedikit-sedikit dan adun hingga adunan lembik (bila disudukan dan dijatuhkan dari sudu agak lambat turunnya).
  3. Masukkan kentang dan bawang, adun rata dan biarkan sebentar (lebihkurang 5 minit).
  4. Sudukan ke dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana. Balik-balikkan cucur selalu untuk mendapatkan cucur yang garing dan enak. Bila telah kuning keemasan, bolehlah diangkat. Makan ketika panas bersama sos cili + mayonis, atau dimakan begitu sahaja). Selamat Mencuba..

Thursday, December 6, 2012

Agar-agar Bandung Cincau

Assalamualaikum dan selamat petang
Bismillah hirahman nir rahim...akhirnya ruyung telah pecah dan umi dapat update blog setelah sekian lama dan halangan demi halangan ditempuh...apa khabar semua sahabat umi? Umi selalu doakan agar semuanya sentiasa di dalam rahmat Allah...Alhamdulillah, rasa lega dapat masukkan entry setelah sekian lama dan dapat menghilangkan rasa bersalah setiap kali blog ini umi tatap... ada sedikit masalah teknikal yang impaknya besar untuk umi...sebenarnya kabel camera umi tertinggal di kampung...jadi macam mana nak update gambar jika tak boleh disambung..hehe
Kiranya yang akan diupdate adalah antara resepi tertunggak...harap maaf ya sahabat2 umi...yang penting, sharing is caring dan love... nilai pengkongsian itu lebih utama... ada berita gembira iaitu umi sekeluarga baru menerima ahli keluarga baru, adik bungsu umi selamat melahirkan bayi lelaki pada 3hb Disember 2012...alhamdulillah, bertambah lagi umat Nabi Muhammad S. A. W....tak sabar nak balik kampung untuk melihat baby kyean, anak2 umi lebih teruja dan asyik bertanya bila nak balik ke kampung...seronok betul... hari ini umi cuma nak berkongsi resepi ringkas iaitu Agar-agar Bandung Cincau yang umi ambil resepi dari Nshafeareen...umi cari untuk menghabiskan cincau yang ada di dalam peti ais..terima kasih Nshafeareen dan mohon halalkan resepi untuk dikongsi...meh la tengok resepinya...


Agar-agar Bandung Cincau
Sumber : Nshafeareen

Apa yang diperlukan?
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula(sy kurangkan sbb sirap kordiel Ros dah manis)
1 cawan sirap kordiel Ros (F&N)
1 tin susu cair/sejat
3 cawan air
1 peket kecik cincau - di dadu

Jom Cuba!

Dalam periuk satukan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula larutkan di atas api yg sederhana
Bila dah larut masukan susu cair dan sirap kordiel Rose
Kacau sebati dan rasa - kalau kurang manis tambah le sirap atau gula
Tutup api masukan agar2 bandung dlm acuan atau loyang, taburkan cincau yg didadu kedlm agar2 tadi dan sejukan

Friday, October 26, 2012

Salam Aidil Adha Buat Semua

Assalamaualaikum dan Selamat Hari Raya Aidiladha

Dari : 
Umi, Siti Khairiah dan Anak2, Nazirah & Ahnaf

Wednesday, October 24, 2012

Lempeng Udang Kering

Assalamualaikum dan selamat pagi
 Pejam celik...pejam celik...dah hari rabu...cepat betul masa berlalu kan...hari ini umi nak kongsikan satu sarapan kegemaran arwah ayah umi..ayah jenis kurang makan atau makan sedikit je tapi bila buat lempeng ini, ayah boleh habis kan sampai 3 keping lebih2 lagi kalau ada sambal udang atau lebihan asam pedas ikan...memang layan la, lai best air kopi o secawan buat ayah...
Sekarang ini menjadi sarapan kegemaran anak2 umi pulak, cucu2 ayah menyambung warisan tapi makan dengan sos tomato...seorang sekeping setengah pu boleh...seronok tengok anak2 makan dengan selera...ni la dia nilai sebuah kenangan kan?

Apa yang diperlukan?
2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
2 cawan air (atau secukupnya)
2 gengam udang kering - rendam & tumbuk halus
3 biji bwanag merah - hiris halus
Daun bawang secukupnya- potong halus
Garam secukup rasa
Sos pencicah kegemaran.

Jom Cuba!
  1. Satukan tepung dan baking powder dalam bekas, kacau rata dengan whisk, tuang air secukupnya hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Tambah garam secukup rasa dan kacau lagi hingga rata. Masukkan pula udang kering, bawang merah dan daun bawang. Ketepikan.
  2. Panaskan non-stick pan (mat guna yang saiz 10 inci) dengan sedikit minyak, kemudian letak sesenduk penuh bancuhan tadi (anggara 1/2 cawan), ratakan dan masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng pucat.
  3. Kalau nak nampak garing, anda sapukan sedikit minyak atas lempeng tadi sebelum diterbalikkan. Masak hingga perang, angkat. Buat kaedah sama dengan baki adunan. Hidangkan bersama sos kegemaran atau kuah gulai yang anda suka untuk sarapan atau pun minum petang....

Tuesday, October 23, 2012

Sup Telur Puyuh ILUS

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi yang setia menatap blog yang tak sehebat mana ni...hari ini umi dah ada di kampung umi di Johor kerana ada hal yang perlu umi selesaikan di kampung..alang2 umi pun akan bercuti sehingga raya haji pada hari Jumaat ini...kiranya sambil menyelam minum air la ni...hehe.. seronok anak2 umi dapat balik kampung... tiap2 hari tanya bila nak balik kampung...rasa menyesal pulak bagi tau awal2 tapi anak2 memang seronok, kita tumpung seronok jugak la...
Jadi, resepi hari ini adalah menu hujung minggu sudah... itu pun sebab dah tak tahan digoda oleh Mat Gebu..dok tayang sup cendawan dan telur puyuh ala ILUS kak Melur Jelita... umi pergi Tesco dan cari jugak telur puyuh tu...maka terjadi la sup telur puyuh...nikmat makan dengan ikan terubuk masin...sambal belacan...Alhamdulillah, resepi seperti di bawah ya...


Jom Cuba : Sup Telur Puyuh ILUS

Apa yang diperlukan?
15 - 20 biji telur puyuh, rebus dan kupas kulitnya, cuci dan toskan
150 gram cendawan pilihan anda
1 kiub ayam Maggi
1 batang leek, kerat pendek dan rendam - umi tak letak
1/2 cekak soohoon, kerat pendek dan rendam
Air secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Hirisan daun bawang untuk hiasa
Bawang goreng untuk hiasa
4 biji bawang merah - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris halus
1/2 inci halia muda (atau halia biasa) - hiris halus


Jom Cuba!
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan hiris hingga harum, tuang air secukupnya (anggaran 4 cawan). Kacau dan bila mendidih, masukkan telur puyuh, kiub pati ayam dan leek (toskan). Masak sekejap.
  2. Masukkan soo hoon, tambah serbuk lada hitam dan juga garam secukup rasa. Kacau dan bila mendidih, masukkan cendawan. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi, ikan goreng dan sambal belacan.....Penggsann

Monday, October 22, 2012

Milky Peach Pudding

Assalamualaikum dan selamat pagi
Diam tak diam, hujung minggu ini kita akan menyambut aidil adha... Bagi yang sedang menunaikan rukun Islam ke 5, semoga mendapat Haji yang mabrur... bagi yang berkorban ternakan pula, dah beri nama kepada yang sepatutnya? Kena cepat, sebelum terlambat....
ok la, hari ini umi nak tunjuk resepi puding yang sangat sedap dan nyaman di tekak bila makan... hasil intaian di blog kak Siti Delima iaitu Milky Peach Pudding...lebih terangkat bila makan dalam suasana hangat bila hampir nak hujan...sedikit bahang dan disejukkan dengan pudding yang memikat ini..umi gunakan buah pic dalam tin sahaja...sebab umi tak ada jumpa yang asli, dan umi dapat tau ia di tanam di negeri China seperti kata Wikipedia iaitu Pic (bahasa Inggeris:Peach), nama saintifiknya Prunus persica ialah pokok buah dalam order Prunus berasal dari China. Pic ialah pokok daun luruh yang membesar sehingga 4–10 m (13–33 ka) tinggi, tergolong dalam subfamili Prunoideae dalam famili Rosaceae.
Terima kasih kak Siti Delima atas perkongsian ini, izinkan umi panjang2 kan resepi ini...

Jom Cuba : Milky Peach Pudding

Apa yang diperlukan?
1 peket agar-agar serbuk (13g)
500 ml air
500 ml susu cair
200 ml gula (1 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 sudu kecil tepung jagung - bansuh dengan sedikit air
Buah pic dalam tin
Sedikit pewarna kuning 

Jom Cuba!
  1. Masukkan air, serbuk agar2 dan gula di dalam periuk besar dan biar sehingga mendidih.
  2. Tuang susu cair, esen vanilla dan biar mendidih sekali lagi.
  3. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebati. Biar mendidih. Tutup api.
  4. Di dalam acuan, susun buah pic dan tuangkan agar2 tadi.
  5. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais untuk membeku.

Friday, October 19, 2012

Bubur Nasi permintaan Nazirah

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar? Semoga semuanya sihat..kalau ada yang tak sihat, jangan lupa makan ubat...dan sebelum makan ubat tu, pastikan perut tak kosong..makan la sedikit sebagai alas perut...Bagi yang sihat, marilah kita bersyukur pada Allah kerana memberikan kesihatan yang baik...Alhamdulillah
Hari ini dah tak ada entry coklat ya...jemu pulak orang tengok...kalau nak tengok jugak entry coklat, boleh tengok kek Hari Lahir Che Mat, Suami kak Siti Delima yang jatuh pada hari ini...kek yang amat menarik dengan hiasan yang ringkas tapi penuh kasih sayang...

Bubur yang umi buat ini adalah permintaan nazirah untuk di bawa ke ruamh pengasuh...dah lama tak makan katanya...apapun, layan gambar je la ya...bubur semua orang pandai masak, tapi bagi yang nak tau juga, umi kongsikan di sini....

Jom Cuba : Bubur Nasi












Apa yang diperlukan?
  • 1 1/2 cawan beras wangi/ beras biasa
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya (1500ml kurang lebih atau secukupnya)

  • Baby carrot secukupnya- dihiris
  • 2 Biji kentang - dihiris
  • serbuk lada hitam secukup rasa

Jom Cuba!
  1. Cuci beras, kemudian masukkan kedalam periuk, tuang air dan masukkan sedikit garam. Jerang atas api hingga mendidih, perlahan kan api dan biar merenah hingga beras kembang, jika pekat bolah tambah air lagi. Kacau sekali sekala bila beras kembang untuk mengelakkan dasarnya hangus.
  2. Masukkan karot dan kentang serta serbuk lada hitam. masak hingga sayur empuk.
  3. Atau boleh guna slow cooker untuk memasak bubur nasi dan di masukkan sayur sekali. Makan bersama lauk kegemaran.
Resepi ini untuk nazirah..kalau umi makan ada tambah cili padi mcm kat gambar...lebih sedap
jumpa minggu depan...da....

Thursday, October 18, 2012

Kek Sachertorte

Assalamualaikum dan selamat pagi
Alhamdulillah,,,macam umi janji...hari ini umi nak kongsikan resepi kek sachertorte untuk birthday Hakimi semalam...resepi ini dari buku 500 kek pula...hasil nukilan Susannah Blake...kek ini di ciptak oleh Franz Sacher yang terkenal mencipta torte klasik ini di Vienna pada tahun 1832. Mengikut tradisi, perkataan 'sacher'dipaipkan ke atas kek bersadur coklat ini..tetapi umi derhaka maka terjadi la kek yang tak berapa cantik tapi yang penting sedap sehingga menjilat jari....
Jom Cuba : Kek Sachertorte

Apa yang diperlukan?

Untuk Kek
85 gram tepung serbaguna
4 sudu besar serbuk koko tanpa gula
110 gram mentega
200 gram gula halus
4 biji telur, diasingkan

Untuk hiasan
2 sudu besar jem aprikot - boleh tukar jem lain
200 gram coklat gelap - dipotong
175 ml krim putar

Jom Cuba!
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Griskan acuan kek bulat 20cm (8 inci) dan alaskan dasarnya dengan kertas minyak.
  2. Ayak tepung dan koko bersama ke dalam mangkuk besar.
  3. Panaskan mentega perlahan-lahan di dalam periuk sehingga cair, kemudian alihkan daripada api. Masukkan gula dan kacau sehingga sebati. Pukul sekali kuning telur.
  4. Tuangkan adunan ini ke dalam campuran tepung-koko dan kacau sehingga sebati.
  5. Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur sehingga memuncak dan kaup balik ke dalam adunan coklat. Pastikan masukkan 1/3 adunan telur putih setiap kali. 
  6. Tuangkan adunan ke dlam acuan tersedia, ratakan permukaan.
  7. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. Sejukkan.
  8. Untuk hiasan, panaskan jem sedikit supaya cair. Kemudian sapukan pada seluruh kek. Masukkan coklat dan krim ke dalam mangkuk tahan panas dan di panaskan double boiler. Kacau sehingga coklat mencair.
  9. ketepiakn 2 sudu besar untuk paipkan perkataan 'sacher'diatas kek.
  10. Tuang baki coklat atas kek dan ratakan. Tulis perkataan atas kek.

Wednesday, October 17, 2012

Happy Bithday Hakimi dan Kek Sachertorte

Assalamualaikum dan selamat pagi
Comel kan Hakimi ni...hari ini hakimi menyambut ulangtahun ke 5 tahun...punya la seronok dapat kek sachertorte...kanak2 memang teruja dengan kek coklat dan lebih2 lagi dengan coklat warna warni atas kek tu...
Selamat Hari Lahir ya Hakimi, semoga menjadi anak yang soleh dan menjadi penyejuk mata dan hati mak dan ayah...Hakimi adalah anak sulung dari 2 beradik dan anak kepada kawan umi, Zubaidah...kawan dari zaman sekolah lagi...seronok bila zue dan anak2 datang ke rumah umi...Terima kasih daun keladi, jangan serik datang lagi...hehe...
Nampak tak muka tak sabar nak makan kek...seronok kan jadi budak2
Kek sachertorte yang tak sempat di 'make up''...
Seorang sepotong kecuali Hakimi sampai 2 potong...birthday boy, makan puas2 tau
Wajah anak yang suci dan tulus...



ops, resepi umi masukkan esok ya...ada kerja sikit..hehe...

Tuesday, October 16, 2012

Biskut Kenyal Coklat

Assalamualaikum dan selamat pagi

 Coklat lagi? hehe..jangan jemu ya...minggu ni tengah terasa nak makan coklat je...yang coklat tu memang menarik dan hati umi serta anak2 sentiasa tertarik....macam lagu apa ya, yang bunyi macam ni...."Coklat kau memang menarik..ku tertarik....memang deboom"...hehe entah betul ke tak liriknya macam tu kan?
Hari ini umi nak kongsikan salah satu dari 500 resepi biskut dari buku 500 biskut hasil nukilan Philippa Vanstone yang telah diterjemahkan keluaran Marshall Cavendish Cuisine... rasa seronok dan teruja melihat gambar2 biskut di dalam buku tersebut...bila tengok biskut ni nama biskut kenyal coklat, dalam hati berbisik...kena cuba ni...balik kerja, umi pun mulakan operasi...tak sabar nak tunggu biskut tu sejuk...bila biskut dah sejuk, dengan lafaz bismillah...Subhanallah, sedapnya..kenyal dan yang utama rasa coklatnya...nikmat Allah beri...
ok la umi tak nak rasa sorang2...meh la tengok resepi biskut kenyal yang mudah ni...

Jom Cuba : Biskut Kenyal Coklat

Apa yang diperlukan?
175 gram coklat gelap - dicincang
50 gram mentega tanpa garam
50 gram tepung serbaguna
1/4 sudu teh serbuk penaik
Secubit garam
2 biji telur
250 gram gula kastor
1 sudu teh esen vanila
115 gram coklat biasa - dicincang

Jom Cuba!
  1. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180 darjah. Alaskan dua keping dulang pembakar dengan kertas minyak.
  2. Cairkan coklat gelap dan mentega. Biarkan sejuk sedikit, ketepikan.
  3. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
  4. Di dalam berasingan, pukul telur, gula dan esen vanila sehingga pekat da putih.
  5. Masukkan coklat cair ke dlaam campuran telur, diikuti tepung dan ketulan coklat.
  6. Sudukan adunan mengunakan sudu ke atas dulang pembakar dan bakar 8 hingga 10 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dan letak atas rak. Sejukkan.
  8. Apabila sejuk sepenuhnya,masukkan ke dalam bekas kedap udara. Biskut ini tahan selama 2 hingga 3 hari.

Monday, October 15, 2012

Muffin Coklat Bakar Che Siti

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi di alam maya ini? Marilah kita bunga2 hati kita pada pagi ini agar lebih ceria walaupun cuaca mendung... umi rasa gembira sebab suami umi sihat dan seronok sangat di Mekah... lagi gembira bila jiran umi, Sabariah telah selamat melahirkan puteri sulungnya... kiranya cucu yang ke 12, makin berkembang generasi....Tahniah ya Sabariah & Azam serta keluarga...
pagi ini umi nak tunjuk satu resepi Muffin coklat bakar dari Che Siti Delima dan telah dipanjangkan oleh kak Reen Khan di FB... muffin ini mudah sangat dan yang penting cepat siap... rasa coklatnya, memang sangat terasa...lebih lagi makan masa muffin tu suam sambil minum secawan teh o limau panas... memang terangkat....nazirah dan ahnaf kata yummy umi...mmmmmmmmm jom tengok resepinya....lupa pulak, tq Kak Siti Delima dan Kak Reen Khan

Jom cuba : Muffin Coklat Bakar

Apa yang diperlukan?

Bahan A
2 Cawan susu segar (boleh ganti susu cair)
1 cawan minyak jagung atau 250 gram butter cair
1 3/4 cawan gula kastor
1 biji telur gred A

Bahan B (diayak)
250 gram tepung superfine
50 gram serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar coklat emulco

Jom Cuba!
  1. Satukan bahan A dan kacau sebati menggunakan whisk sahaja.
  2. Masukkan bahan B dan gaul rata. Tuang ke dalam cawan muffin.
  3. Bakar pada suhu 175 darjah selama 30 minit atau sehingga masak mengikut oven masing2.
Mudah kan? Selamat Mencuba...


Friday, October 12, 2012

Snowy Chocolate Corn Flakes... Love 2 cook

Assalamualaikum dan selamat pagi
Al kisah bila suami umi tak ada ni...dan bila tinggal dengan anak2 je...mood masak pun yang ringkas2 je...dan yang penting sedap, hehe...terukkan umi ni..
sebenarnya umi buat snek ni untuk hiburkan hati anak2 selepas balik dari menghantar suami umi...kira ni nak merawat dan memujuk anak2 umi la terutama ahnaf yang menangis bila pisah dengan abinya...snek ni boleh buat sama2 macam main pondok2 dengan anak2..terima kasih buat sweet owner of  Love 2 cook....nak resepi nya? tengok la kat bawah ni...

SNOWY CHOCOLATE CORN FLAKES

Ingredients :~
  • 4 cups corn flakes
  • 100gm semisweet chocolate ~ chopped
  • 20gm butter
  • 1/2 cup icing sugar ~ for coating - umi tak letak

Method :~
  1. Using double-boiler method, melt chocolate and butter.
  2. Remove from heat and allow to cool.
  3. Add corn flakes to the chocolate mixture. Mix well.
  4. Finally, mix in the icing sugar and coat well.
  5. Tada... Chocolate Corn flakes ready! :)


Thursday, October 11, 2012

Lambaian Kaabah Buat Suamiku

Assalamualaikum dan selamat pagi

Alhamdulillah segalanya Allah permudahkan untuk perjalanan suami umi ke Mekah menunaikan fardu haji yang bertolak pada 9hb Oktober 2012... Semoga kanda mendapat Haji Mabrur... kami di sini mendoakan kanda (abi nazirah dan ahnaf) selamat pergi dan kembali...
 Kami iringi perjalanan kanda dengan doa untuk kesejahteraan kita bersama
رَبَّنَا آَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
 Ertinya: "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat kelak serta peliharalah kami dari seksaan api neraka"
 kami pasti merindui kanda

 Terima kasih atas doa dan kunjungan sahabat dan jiran yang amat prihatin




Tuesday, September 25, 2012

Tom Yam Air Kelapa

Assalamualaikum dan selamat pagi
Tom yam memang sinonim dengan tekak umi sekeluarga dan kali ini adalah pertama kali umi campurkan air kelapa... dah lama mengidam style tom yam kelapa ni tapi baru kini tercapai hehe...rasa manis dari air kelapa mengimbangi rasa masam tom yam dan ini adalah kombinasi yang terbaik... tapi bagi yang nak tahu asal usul tom yam ni, umi ada ambil dari wikipedia iaitu 

Tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sop yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Lao termasuk secubit nasi di dalam sop, sementara versi biasa Lao yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia.

Tom yam memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek. Tom yam biasanya dihasilkan menggunakan udang (tom yum goong atau tom yum kung), ayam (tom yum kai), ikan (tom yum pa di sebahagian Laod dan tom yum pla di Thailand), atau campuran makanan laut (tom yum thale atau tom yum po taek) dan cendawan - biasanya straw mushrooms atau cendawan tiram. Sop itu sendiri sering ditabur dengan sejumlah besar daun hirisan segar cilantro (coriander leaves). Kadang-kala lada giling Thailand (nam phrik phao, Bahasa Thai: น้ำพริกเผา) ditambah: ini memberikan warna sop kuning bata terang dan menjadikan rasa cili lebih ketara.

Variasi baru tom yam adalah tom yum nam khon (Bahasa Thai: ต้มยำน้ำข้น), di mana sedikit susu atau santan dicampurkan kepada kuah sebagai sentuhan akhir, dan kemudian diimbang dengan cili kering panggang. Adaptasi ini tidak patut dikelirukan dengan tom kha gai ("sop halia ayam"), di mana galanga merupakan perisa utama bagi sop berasaskan santan. Tom yum nam khon hampir sentiasa dibuat menggunakan udang, sementara ayam seringkali digunakan dalam tom kha. Sepupunya yang kurang dikenali di luar Thailand adalah - tom khlong.
Pes tom yam perdagangan dihasilkan dengan melumatkan kesemua bahan herba dan digoreng dalam minyak. Bahang perisa dan pengawet ditambah kemudiannya. Pes itu kemudian di botolkan atau dibungkus dan dijual keseluruh dunia. Perisa Tom yam dengan pes mungkin memiliki ciri-ciri berbeza dengan yang dihasilkan dengan menggunakan bahan herba segar.

Kali ini umi hanya menggunakan tom yam paste dan cuma tambahkan air kelapa..kiranya umi's style la ya...jom tengok apa yang perlu...


Jom Cuba : Tom Yam Air Kelapa
 
Apa yang diperlukan?
  • 10 ekor udang
  • 1 cwn stok ayam
  • 3 kepingan hirisan  lengkuas muda
  • 2 keping daun limau purut
  • 1 batang serai ~ di titik
  • 2 biji bawang merah ~ dihiris nipis
  • 2 peket Tom Yum Kung Adabi 
  • 1 biji kelapa pandan (ambil air bersama isi kelapa) ~ lebihkan kalau suka
  • 3 sudu besar jus limau nipis
  • 4 biji tomato ceri
  • 6 biji cili padi
  • 10 cendawan tiram segar
  • 1/2 cawan putik jagung muda ~ potong memanjang
  • 1/2 cawan lobak merah ~ hiris bulat
  • 1 sb daun sup  ~ dicincang
  • 1 sb daun bawang ~ dicincang
  • 2 batang celery
Jom Cuba!
  1. Panaskan stok ayam dan air kelapa di dalam kuali.
  2. Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.
  3. Kemudian masukkan bawang merah, paste tom yum dan jus limau nipis.
  4. Masukkan pula putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.
  5. Masukkan tomato, cili padi & cendawan tiram. Masukkan udang.
  6. Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun sup, celery & daun bawang.
  7. Boleh dihidangkan.
Nota: sayur-sayuran jgn dipotong terlalu kecil atau terlalu besar. Potong sederhana besar.

Friday, September 21, 2012

Muesli Bread BM Tok Mak

Assalamualaikum dan selamat pagi
Bertemu kita kembali pada pagi“Jumu’ah” yang penuh berkat ini.... Jumu'ah (Hari Jumaat) adalah berasal daripada perkataan “jama’a”, bermakna ‘berkumpul’. Berkumpul yang dimaksudkan di sini ialah menunaikan solat dan mendapatkan ilmu (melalui khutbah) dengan ‘duduk sama rendah berdiri sama tinggi’ bersama-sama jemaah lain tanpa mengira warna kulit atau pangkat, kekayaan, dan keupayaan.Hari Jumaat ini juga adalah hari yang terpilih mengikut peristiwa penting dalam islam iaitu :  

1)  Allah ciptakan Adam ,
2)  Allah turunkan Nabi Adam  ke bumi,
3) Allah mematikan Nabi Adam,
4)  Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram.
5)  Pada hari itu juga akan terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung, juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.( Riwayat Hadis Muslim)

Dalam hadis lain, Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.” (Hadis riwayat Tirmidzi).

Serba sedikit pengetahuan yang umi ingin kongsikan yang umi ambil dari blog http://pmr.penerangan.gov.my... semoga ia dapat memberi manfaat pada kita semua... baik la hari ini umi nak share satu lagi resepi roti menggunakan Bibik Malaysia dan hasil kongsian resepi dari Tok Mak (rakan FB umi)...umi pun sebenarnya rindu nak buat roti...alhamdulillah, rasa roti sedap sangat dan sesuai juga bila umi buat untuk makan bersama daging burger...sungguh kenyang dengan rezeki yang Allah beri...Untuk pengetahuan, tok mak juga terkenal dengan rempah soto tok mak dan tempahan puding raja....terima kasih ya Tok Mak dan izinkan umi tepek kat sini resepinya...

Jom Cuba : Muesli Bread BM Tok Mak

Apa yang diperlukan?
  • 250 ml air
  • 2 tbsp susu tepung
  • 200 gram tepung roti
  • 200 gram tepung gandum cap sauh
  • 2 1/2 tbsp gula
  • 1 1/2 tbsp garam
  • 20 gram butter / marjerin
  • 2 tbsp yeast

Muesli : almond, walnut, black/white sesame seed, raisin, hazelnut atau apa saja jenis muesli yang dikehendaki...

Jom Cuba!
  1. Masukkan bahan2 yang diperlukan mengikut turutan dari atas ke bawah. TETAPI pastikan gula, garam, butter dan yis tidak bersentuh antara satu sama lain. ia kan menyebabkan roti tak jadi.
  2. Tekan start pada BM  dan biarkan selama 15 minit.
  3. Masukkan bahan2 muesli dan di biarkan sehingga masak dan kebiasaanya 3 jam. Siap...