Wednesday, October 24, 2012

Lempeng Udang Kering

Assalamualaikum dan selamat pagi
 Pejam celik...pejam celik...dah hari rabu...cepat betul masa berlalu kan...hari ini umi nak kongsikan satu sarapan kegemaran arwah ayah umi..ayah jenis kurang makan atau makan sedikit je tapi bila buat lempeng ini, ayah boleh habis kan sampai 3 keping lebih2 lagi kalau ada sambal udang atau lebihan asam pedas ikan...memang layan la, lai best air kopi o secawan buat ayah...
Sekarang ini menjadi sarapan kegemaran anak2 umi pulak, cucu2 ayah menyambung warisan tapi makan dengan sos tomato...seorang sekeping setengah pu boleh...seronok tengok anak2 makan dengan selera...ni la dia nilai sebuah kenangan kan?

Apa yang diperlukan?
2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
2 cawan air (atau secukupnya)
2 gengam udang kering - rendam & tumbuk halus
3 biji bwanag merah - hiris halus
Daun bawang secukupnya- potong halus
Garam secukup rasa
Sos pencicah kegemaran.

Jom Cuba!
  1. Satukan tepung dan baking powder dalam bekas, kacau rata dengan whisk, tuang air secukupnya hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Tambah garam secukup rasa dan kacau lagi hingga rata. Masukkan pula udang kering, bawang merah dan daun bawang. Ketepikan.
  2. Panaskan non-stick pan (mat guna yang saiz 10 inci) dengan sedikit minyak, kemudian letak sesenduk penuh bancuhan tadi (anggara 1/2 cawan), ratakan dan masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng pucat.
  3. Kalau nak nampak garing, anda sapukan sedikit minyak atas lempeng tadi sebelum diterbalikkan. Masak hingga perang, angkat. Buat kaedah sama dengan baki adunan. Hidangkan bersama sos kegemaran atau kuah gulai yang anda suka untuk sarapan atau pun minum petang....

6 comments: