Assalamualaikum dan selamat pagi
alahai..dah seminggu gambar ni kat draf tapi tak sempat nak menulis.. umi buat piza simple ni masa anak2 umi kurang sihat dan mintak nak makan piza..kurang selera nak makan nasi.. amboi demand orang demam..hihi..tapi untuk anak2.. apa saja, umi cuba tunaikan selagi termampu.. memandangkan permintaan anak umi masa malam dan nak makan esok paginya..jadi topping ikut suka umi dan apa yang ada di dapur je la... Tapi untuk hasil pizza yang maksima, umi google la pizza sardin..
eh ada la resepi dari kak Nanie.. apa lagi salin semula dan buat..alhamdulillah.. umi buat lebih dan bagi pada jiran..jiran umi kata boleh jual ni..hihi..syukur....
BAHAN DOH PIZZA :
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening
BAHAN UNTUK TOPPING :
1/2 tin sos speghetti Prego perisa traditional
1 tin besar sardin
1 biji bawang - dipotong nipis-nipis
Sosej ayam secukupnya
Cheese monzarella
Cheese cheeder
CARA MEMASAK :
UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata
dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat
lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit
demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga
lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga
doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15
minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat
di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan
biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.
-Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara
dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran
setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk
meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh
pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seluruh pemukaan doh dengan
garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah
masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .
- Campurkan semua ikan sardin bersama bawang besar yang dicincang serta
buah tomato yang juga dipotong kecil-kecil . Hancur-hancurkan ikan
sardin serta gaul mesra semua bahan-bahan ni.
-Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan ikan
sardin , sosej dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar
.Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180
darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan .
Copy and WIN :
http://bit.ly/copynwin
BAHAN DOH PIZZA :
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega
atau minyak zaitun
1 sudu besar gula
halus
1/2 sudu kecil garam
halus
1-2 sudu besar
shortening
BAHAN UNTUK TOPPING :
1/2 tin sos speghetti
Prego perisa traditional
1 tin besar sardin
1 biji bawang -
dipotong nipis-nipis
Sosej ayam secukupnya
Cheese monzarella
Cheese cheeder
CARA MEMASAK :
UNTUK DOH :-
1. Bancuh yis serta gula
dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih.
2. Gaul garam dengan
tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang
bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga
menjadi doh.
3. Uli hingga lembut dan
masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan
tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) .
4. Doh yang dah cantik
diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan
kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.
5. -Bila doh dah naik
cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi
kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak
diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna
jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je .
6. Cucuk pada seluruh
pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit .
7. Bila doh dah masak
keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .
8. - Campurkan semua
ikan sardin bersama bawang besar yang dicincang serta buah tomato yang juga
dipotong kecil-kecil . Hancur-hancurkan ikan sardin serta gaul mesra semua
bahan-bahan ni.
9. -Sapu sos pada
pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan ikan sardin , sosej dan last
sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .
10. Masukkan pizza ke
dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga
topping masak kekuningan .