Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Alahai..sekejap je kan cuti sekolah seminggu...haha..macam umi lak yang sekolah..ye dak... hari ni menu sarapan biasa di kala mood baru buka sekolah adalah nasi goreng moyang dan ayam goreng... mudah tapi kenyang.. air? anak-anak umi minum susu pepagi...tak lupa gak madu qaseh juniour.. Alhamdulillah... kenapa nama nasi goreng ni nasi goreng moyang? sebenarnya ini adalah cara nenek umi goreng nasi dan menjadi kegemaran umi adik beradik.. walaupun mudah tapi air tangan dan keikhlasan masa memasak tu yang memikat sampai sekarang menjadi kegemaran anak-anak umi pulak.. bagi yang ingin mencuba..silakan.. aroma nasi goreng ini memang memikat.. umi tak tipu..cuba lah...umi pun pernah share kat sini...
Resepi : Nasi Goreng Moyang
Oleh : Umi's Cup Cake
4 cawan nasi putih ( sejuk )
4 ulas bwg merah
1 gengam udang kering (direndam air panas )
1 genggam ikan bilis (di goreng garing)
3 biji telur
2 batang kacang panjang
Oleh : Umi's Cup Cake
Bahannya ( 4 org )
4 biji lada merah4 cawan nasi putih ( sejuk )
4 ulas bwg merah
1 gengam udang kering (direndam air panas )
1 genggam ikan bilis (di goreng garing)
3 biji telur
2 batang kacang panjang
1 inci belacan
garam secukup rasa
5 sb minyak
garam secukup rasa
5 sb minyak
Caranya
- Dalam lesung batu masukkan lada merah, belacan dan 1/2 st garam. Tumbuk separuh lumat. Masukkan pula bawang merah dan udang kering, tumbuk hingga lumat.
- Goreng ikan bilis separuh garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan2 tumbuk dan goreng selama 10 minit dengan api perlahan.Kacau rata.
- Masukkan kacang panjang yang telah dipotong pendek2.
- Masuk pula nasi putih dan kacau rata. Biarkan selama 10minit dan dikacau sekali sekala.
- Di tengah2 kuali, kuak nasi ke tepi untuk buat ruang kosong. Masukkan telur dan besarkan api,biar sekejap. Bila telur dah masak separuh,kacau hingga telur hancur. Kemudian baru digaul sekali dgn nasi.
- Kecilkan api.Rasalah nasi,jika tawar blh tambahkan sikit garam. Biar nasi masak selama 10minit lagi.
- Taburkan ikan bilis bila hendak makan untuk mengekalkan keranggupan ikan bilis.
No comments:
Post a Comment