Thursday, March 5, 2015

Sambal Hitam Belimbing Buluh Pahang

  Assalamualaikum dan selamat tengahari
 
Inilah kali pertama umi buat sendiri... ada jiran yang baik hati berikan umi belimbing buluh ni.. teringin sangat nak buat sambal hitam Pahang ni..mudah dan ringkas je bahan2nya... cuma umi buat basah2 sikit..lebih sedap.. sekejap je habis..dan rasa nak buat lagi... untuk resepinya umi google dan jumpa resepi dari blog mamailahfazilah .. terima kasih banyak2... dan kalau ada stok belimbing.. memang inilah antara menu yang akan umi buat...alhamdulillah... bagi yang ingin mencuba.. meh tengok bahan2 yang mudah ni...
 
Resepi : Sambal Belimbing Buluh Hitam Pahang
 
Bahan2:

Belimbing Buluh - dlm 500g
Bawang merah kecil -7 biji
Bawang putih - 5ulas
Cili padi - 15 tangkai (or leh letak byk kalau suka pedas)
Ikan bilis kopek - 1 cawan
Minyak utk menumis - 1 cawan
Kicap lemak manis sedikit
Garam -ikut rasa
Gula -ikut rasa

Cara masak..

  1.  Memula..... Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga  hampir kering dan bewarna hitam....gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala. Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak bersihkan. 
  2. Kita rebus sampai belimbing yg diletakkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman..belimbing akan benyek nanti..buka api kecil ye..sederhana pun boleh...n serius rebus lama...aku rebus dlm 3 jam lebih.....dah siap....

kita terus ke proses kedua iaitu proses memasak sambal

1. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar.
(kalau nak pakai blender pun boleh...tp blender kering kalau ada frood processor lg bagus.....) kemudian, tunbuk sekali belimbing buluh tersebut..

2. Panaskan minyak

3. Masukkan bahan tumbuk.Kacau hingga separuh masak

4. Masukan belimbing,kacau rata hingga masak. Masukan garam dan gula serta sedikit kicap. Sesuaikan rasa.

5 comments: