Friday, November 21, 2014

Agar-agar Merah2 Delima

Chorus (Lagu Putih Putih Melati - ST12)
Putih-putih melati
Merah-merah delima
Siapa yang baik hati
Pasti ku terima

Siapa yang tak tahu lagu ini..angkat dagu..hihi..kebanyakan anak muda tapi umi dah tua ya.. memang tau dan sinonim dengan lagu ini.. anak2 umi lagi la... betul lirik lagu ini.. Siapa yang baik hati, Pastiku terima... semua insan impikan yang baik2 dan yang positif dalam hidup kan...
Hari ini umi bukan nak cerita pasal buah delima yang merah ya tapi nak habaq pasal kuih atau agar2 atau lengkong.. yang klasik dan amat diminati dari dulu, kini dan selamanya..cewahh... tak pernah jemu.. zaman dahulu lengkong ini selalu dapat makan di majlis2..sekarang banyak kuih moden dah mengantikan.. umi buat ini sebab keluarga umi suka sangat..sekejap je licin tau... siapa yang nak cuba, boleh la ikut cara kak Azie Kitchen..

Kalau nak guna agar2 serbuk pun boleh..ikut keselesaan masing2...kita buat dia kan.. Selamat mencuba..


Agar Agar Sirap Ros

Bahan bahan:
20 gram agar-agar bertali 
230 gram gula atau secukupnya
4 mug air
1 helai daun pandan
Sedikit gula batu, jika suka
Sedikit sirap ros
Sedikit pewarna merah, jika suka

Cara cara
Masak agar agar dgn air sehingga agar agar hancur. Kemudian masukkan gula secukup manis dan kacau hingga adunan larut dan sebati.

Masukkan pati sirap dan daun pandan. Biarkan hingga mendidih.

Tapis dan tuang ke dalam loyang/bekas agar agar yang telah dibasahkan terlebih dahulu.

Sejukkan seketika sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.

7 comments:

  1. Ummi..yg sedap ni..kalau mkn tempat kenduri byk la agar2 jenis gni

    ReplyDelete
  2. tu la cheq da..teringat kat kenduri la ni

    ReplyDelete
  3. Betul, lama dah tak nampak agar2. Btw kena potong pkai pisau yg bergigi2 tu..sbb kalo kat kenduri slalu dorang potong kuih mesti beralun2 hujung tu. Eh tatau camne nak explain..haha

    ReplyDelete
  4. Memang cik sibuk tp umi tak ada pisau tu..br cantik dan feel makankan?

    ReplyDelete