Assalamualaikum dan salam sejahtera
Musim tengkujuh datang lagi..ada beberapa kawasan telah pun dinaiki air...minggu ini juga merupakan minggu terakhir cuti sekolah.. harap2 anak2 semua berhai-hati..jangan main air banjir..takut bahaya mengundang nanti..nauzubillah..mohon jauh semua tu...
Tapi kalau nak makan Puding Jagung Kastard Banjir ni tak pe...makan berulang kali pun boleh... kenapa banjir? hihi... Nampak tak gambar yang diatas tu..kan ke banjir dengan kuah koktail.. sesekali nak gempak la konon... nak promo blog pun iya jugak..hihi.. ok lah..bagi ibu2..resepi ini digalakkan di cuba memandangkan musim hujan ni..perut selalu menyanyi lagu keroncong... kalau nak makan puding jagung sahaja tanpa kuah pun boleh..penyediannnya mudah dan cepat...In sya Allah puas hati..terima kasih kak Ana Elianas dan Kak Madihaa.. sayang ketat2...
PUDING KASTARD JAGUNG
Resepi : Ana Elianas
Sumber MaDiHaA aka Ratna
Bahan-bahannya:-
1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad
Cara :-
1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad
Cara :-
1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.
Untuk kuahnya umi cuma tambah sendiri...
Bahan2 Untuk Kuah:
1 tin susu cair
1 tin buah koktail campur
1 tin air (guna sukatan dr tin buah koktail juga)
Cara-cara:
- Masak susu dan air dengan api yg perlahan sampai didih.
- Masukkan buah koktail dengan air gulanya sekali.
- Biarkan kuah mendidih.
- Tutup api.
- Sejukkan dahulu dan kemudian masukkan dalam peti ais.
- Potongkan puding jagung dan isikan di dalam mangkuk.
- Tuangkan pula kuah koktail sehingga 3/4 dari paras puding jagung.
- Puding Jagung Banjir boleh dinikmati.
lama wana x buat dan makan puding kastad ni..sedap ni.. :)
ReplyDeleteIn sha Allah sedap bbwana..makan kalah orang mengidam..hihi
ReplyDeletemichael kors outlet
ReplyDeletecheap jordan shoes
ralph lauren online,cheap ralph lauren
jordan retro
michael kors handbags sale
kobe byrant shoes
true religion jeans
true religion store
ralph lauren polo shirts
jordans for cheap
cheap oakleys
ray ban uk,cheap ray ban sunglasses
cheap basketball shoes
oakley sunglasses
mlb jerseys
cheap real jordans
kobe basketball shoes
chrome hearts online store
cheap nfl jerseys
michael kors outlet
zzzzz2018.8.14
ReplyDeleteoakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
coach outlet online
adidas nmd runner
ugg boots on sale 70% off
ultra boost
ugg boots uk
kate spade outlet online
ray ban sunglasses
jordans