Monday, December 23, 2013

Akhirnya...maggi kari ketam masam manis

Assalamualaikum dan selamat petang
Ya Allah berikan lah kekuatan dalam menjalankan tugasan harian ku... hari isnin...penuh dengan kerja sebab nak cuti lama sikit nanti... bila nak siapkan semua kerja... dugaannya, hanya Allah yang tahu... tarik nafas...hembus...tarik nafas....hembus... rasa lega sikit... apa pun makan malam untuk malam tadi amat sedap... lepas sudah kempunan akibat di goda oleh Che Mat Gebu... ops, bukan goda fizikal ya...goda hidangan maggi ketam...nampak kan kaki ketam yang terlebih tu...nikmat sangat...
Bagi yang belum cuba...jangan malu... jangan segan...buat je...mudah dan yang penting sedap...lain dari yang lain...umi salin balik resepinya bagi yang ingin mencuba....Terima kasih cik mat

Resepi : Maggi Kari Ketam Masam Manis
Oleh : Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mi maggi perisa kari
2 ekor ketam saiz sederhana, dibersihkan
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daunnya
2 biji cili padi merah thai, hiris
2 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 hirisan nipis halia, hiris halus
1 camca besar sos tomato
1 camca besar sos cili
3 cawan air
1 biji telur
1- 2 biji tomato ceri dihiris untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Sedikit parsley untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (mat guna non-stick pan yang agak dalam). Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia, tambah sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan perencah kari mi maggi (yang disertakan sekali dalam paket mi maggi). Kacau rata dan tuang air, biar mendidih.
  2. Kecilkan api dan pecahkan telur perlahan2, pastikan merahnya tidak pecah. Biar telur masak. Masukkan batang sawi, cili padi hiris dan ketam, masak hingga ketam berubah warna. Tambah mi maggi dan biar mi kembang.
  3. Masukkan daun sawi dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Kalau kurang kuah, anda boleh tambah sedikit lagi air. Hias dengan bawang goreng, hirisan tomato ceri dan parsley sebelum dihidangkan.

Thursday, December 19, 2013

Meatball Cabonara Cheese Meleleh

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan semua sahabat umi? kalau tak sempat sarapan yang berat2...alas la perut dengan sarapan yang agak ringan...supaya ada tenaga...pagi ini suami dan anak2 umi sarapan yang agak menternak lemak iaitu Meatball carbonara cheese meleleh...anak2 umi dah makan untuk makan malam tapi mintak dibuat untuk di bawa ke rumah pengasuh...seronok sangat makan malam tadi sambil tengok upin ipin...
dah lama umi nak buat tapi tak berapa yakin keluarga umi makan ke tak... tapi bila dah buat...rugi rasa tak buat awal2...nazirah siap minta buat lagi hujung minggu ni...in sha Allah..bagi yang belum mencuba...harus la mencubanya...hai, bila dah makan...sampai termimpi tengah makan meatball ni..ye la tu kan...
Bagi yang ingin mencuba...umi ikut resepi yang dikongsikan oelj afzan cuma umi tak buat kuahnya kering sangat sebab nak bagi meleleh sikit... dan umi juga ada tambah lapisan instant mushroon sup, sebelum meletak lapisan cheese...memang meleleh habis la...


Resepi : Meatball Cabonara
Oleh : Absolutely Afzan

Bahannya;-
  • 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
  • 200 Gram Daging / Ayam kisar (Kalau beli yang ramlee tu, die ade 2 keping dalam satu pek, pakai sekeping je)
  • Separuh biji Bawang Besar - Dipotong dadu (kalau suke byk bawang, boleh taruk sebijik)
  • Sebiji Capsicum Hijau - dipotong dadu
  • separuh tin cendawan butang - di hiris atau potong kecik2 (kalau suke cendawan banyak, letak la setin pon)
  • Cheese (Parmesan yang dah siap parut / Mozarela cheese / atau cheese sekeping tu pon boleh)
  • Sedikit susu segar (dalam separuh cawan) kalau takde, takpe.
  • 2-3 bijik bawang putih dihiris2
  • Bebola daging (frozen) yang dah direbus atau direndam air panas.- umi guna jenama ramli
Caranya:-

1) Tumis bawang putih dan bawang besar
2) Masukkan ayam/ daging kisar dlm tummisan tadi. Kacau2 sampai ayam/ daging kisar masak.
3) Letakkan cendawan butang dan capsicum
4) Masukkan sos Prego, kacau-kacau sampai mendidih, tambah sket susu segar bagi tambah kuah
5) Boleh tambah daun parsley bagi naik bau.
5)Skang nak bakar, aturkan meatball dlm bekas, tuang kuah yg dah dimasak tadi atas meatball dan parut / letak cheese di atas nya. Lagi banyak cheese, lagi nampak cantik bile bakar, nampak cheese tu garing.
6) Bakar 5 minit, siap!



Tuesday, December 17, 2013

Udang Goreng Ranggup Berempah





Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Harap semuanya sihat dan dirahmati Allah selalu...sejak dua menjak ni keluarga kecil umi suka sangat makan makanan laut... ikan la..sotong la...udang la... bosan dah makan ayam katanya... umi dan suami memang lebih gemar makan makanan laut... ikan goreng pun...suka ratah je...sekejap je licin...

hari ni umi nak panjangkan resepi yang dikongsikan oleh kieyah di Myresepi...sedap sangat bila udang goreng ranggup macam ni...rasanya lepas ni nak cuba buat sotong plak...ish... tak cukup kami makan...suami minta buat lagi...dan lagi...dan lagi...terima kasih kieyah atas resepi yang ranggup ini...

Resepi : Udang Goreng Ranggup Rempah
Oleh : Kieyah Myresepi

Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )

  • 400 gm udang saiz besar(Buang kulit tinggalkan ekor)
  • 8 sudu besar tepung naik sendiri
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
  • air

Cara-cara

  1. Bersihkan udang dan tos udang tersebut.Pastikan betul-betul kering untuk elak meletup masa menggoreng.
  2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan bancuh dengan air.Bancuhan mestilah pekat kalau tidak tak lekat kat udang.
  3. Celup udang dalam bancuhan tepung dan goreng dalam minyak panas.
 
SELAMAT MENCUBA

Wednesday, December 11, 2013

Siakap Stim ala Thai Mamamya

Assalamualaikum dan selamat petang
Semenjak semalam lagi, bumi Allah basah dan sejuk... Bagi yang bekerja di Selangor... hari ini merupakan cuti umum... apa perancangan ketika cuti? Harap dapat dimanfaatkan bersama insan tersayang... terutama bagi ada anak2 yang cuti sekolah.. malam tadi menu diet sikit..terasa nak makan yang stim dan sihat disamping sedap pada selera umi sekeluarga...makin sejuk, makin menjadi2 selera..hihi
Umi cari resepi yang bahannya dah tersedia di dapur umi...dalam mencari tu maka umi pun tertarik dengan resepi yang dikongsikan oleh Ismaliana Sulaiman empunya blog Kau di Hatiku....terima kasih atas perkongsian resepi yang sedap dan terangkat ini...bagi yang ingin mencuba, umi ada salin semula di bawah ini...selamat mencuba...
 
Resepi : SIAKAP STIM ALA THAI MAMAMYA

Oleh : Mamamya

Bahannya:-
2 batang serai
1 labu bawang besar
1 biji tomato
2 inci halia
10 tangkai cili merah/hijau ~ klu nak pedas sila lah tambah yer....
( bahan2 kat atas ni semuanya saya mayang/hiris halus kecuali tomato potong besar2 sikit lah @ potong dadu...nnti hancur plak)
3-4 camb sos tiram
1 camb sos ikan
sedikit gula (saya x letak serbuk perasa sbb dah guna sos tiram)
3-4 biji limau nipis ~ ambil jusnya.- umi gantkan dengan 1 biji lemon
1 liter air
3 camb tepung jagung
Daun ketumbar
Caranya:-
  1. Separuh daripada bahan2 yg dihiris halus )kecuali tomato saya masak bersama sos tiram,sos ikan,gula,perahan jus limau nipis & 1 liter air. 
  2. Masak sehingga mendidih & masukkan bancuhan tepung jagung.
  3. Sebahagian lagi bahan2 yg dihiris halus & tomato,tabur/susun atas ikan.
  4. Tuang sos tadi (agak2 jgn byk sgt sbb bila dikukus ikan akan mengeluarkan air) di atas ikan.
  5. Tabur daun ketumbar & kukus 15-20 minit.

Tuesday, December 10, 2013

Simple Brownies Kak Fida

Assalamualaikum dan Selamat petang

'' Wahai bumi telanlah airmu dan wahai langit berhentilah drpd curahan hujanmu" (Surah Hud: 44) 

Pagi ini umi dapat perkhabaran rakan2 di Dungun, rumah mereka pula banjir.. walaupun selama ini tidak pernah banjir...seperti di Kuantan.. Semoga sabar dengan ujian yang Allah berikan... sesungguhnya anda adalah insan terpilih...

Ini adalah resepi mudah dari kak fida di Myresepi... mudah dan sedap sangat..lebih2 lagi resepi ini tak guna mixer...kacau2 je...umi buat 2 adunan untuk keluarga kecil umi dan anak2 sahabat umi yang suka makan brownies... maklumlah cuti sekolah dan cuaca yang sejuk memang perut berkeroncong minta diisi... mohon izin dari kak fida dan terima kasih atas pengkongsian ini...Semoga Allah melimpah ruahkan rezeki kak fida
Resepi: Simple Brownies
Oleh: Kak Fida
Bahannya:
  • 115 g mentega - di cairkan,sejukkan
  • 1 cwn gula halus (195 g)
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn tepung gandum (60 g)
  • 1/3 cwn serbuk koko (25 g)
  • 1/4 sk baking powder
  • 1/4 sk garam(opt)

Caranya:

  1. Campurkan mentega, gula, vanilla dan telur. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan tepung, b. powder, koko yg di ayak bersama.Gaul lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas dan digris. (utk selera anak2, saya taburkan kekacang dan choc chip di atas adunan)
  4. Bakar pd suhu 160C selama 20- 25 min.

Wednesday, December 4, 2013

Kuah Durian & Roti Naik Pahang

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar sahabat umi? Semoga semuanya dilindungi Allah terutamanya mangsa banjir di 3 negeri iaitu Johor, Pahang dan Terengganu... sahabat umi di Kuantan kata tak pernah banjir seteruk ini dan rumah ayahnya yang berpuluh tahun duduk pun banjir... ini semua pasti ada hikmahnya kan... Hanya kita perlu bersangka baik terhadap Allah...in sha Allah, semuanya akan baik...
ok la berbalik pada menu yang tak seberapa ni...umi buat kerana permintaan suami dan tak nak membazir buah durian yang kurang manis di beli oleh suami umi... resepi yang amat mudah... umi tak ada sukatan yang tepat, tapi bagi yang hendak mencuba... cara umi adalah sama macam resepi dari kak Nannie...kak nannie izinkan umi salinkan semula di sini ya...umi makan dengan roti naik pahang, kalau nak resepi boleh klik sini...kuah durian ini juga enak dimakan dengan roti jala, biskut kering...selamat mencuba...

Resepi : Kuah Durian
Oleh : Kak Nannie

Bahannya:-
  • 15 ulas buah durian
  • 3 cawan santan pekat
  • 1-2helai daun pandan
  • Gula secukup rasa ikut citarasa masing-masing la ya
  • Secubit garam

Caranya:-

  1. Satukan semua bahan dalam periuk dan kacau kemudian masak sehingga kuah durian ini menjadi pekat . 
  2. Cuba rasa gulanya jika kurang boleh la ditambah , sedikit garam di masukkan dalam kuah ini bagi timbul rasa lemak manis buah durian ini . 
  3. Nak masak kuah durian ni ikut pada citarasa sendiri sebenarnya kalau tak suka kuah terlalu pekat tambah la sedikit air .

Jika suka banyak durian boleh la ditambah lagi durian ikut la pada cita rasa masing-masing

Monday, December 2, 2013

Pulut Tanak dan ikan masin

Assalamualaikum dan selamat pagi
Minggu baru dalam bulan Disember dan bulan terakhir Tahun 2013 ini... sekarang ni tengah macam2 musim kan...musim tengkujuh, musim durian, musim rambutan, musim kenduri perkahwinan dan juga musim berkhatan sempena musim cuti sekolah...banyak betul musim di Malaysia ni..hihi
bila musim tengkujuh ni..umi memang cepat lapar (alasan je kan)... pagi2 dah makan berat... untuk sarapan hari ini umi teringin makan pulut dengan ikan masin... terangkat... lama dah tak makan sarapan macam ni..masa di ofis lama dulu ada kakak satu opis yang rajin bawa sarapan macam ni... sekarang ni dah pindah, tak dapat la nak merasa...rindu pada kenangan...
umi rasa ramai yang dah tau macam mana nak masak pulut ini sama ada tanak atau kukus.. terpulang pada citarasa masing2... tapi bagi yang nak tau... boleh ikut cara umi ni ya...

Resepi ; Pulut Tanak
Oleh: Umi's Cup Cake

Bahannya:-
  • 2 pot pulut - direndam dan dibersihkan
  • 3/4 cawan air + santan (campur air ke dalam santan sehingga menjadi 3/4 cawan)
  • garam secukup rasa

Caranya:-
  1. Toskan pulut.
  2. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak dengan api perlahan.
  3. Kacau sekali sekala sehingga masak.
  4. Tutup api. Sedia untuk dimakan.