Tuesday, June 4, 2013

Ayam Bakar Madu Umi... Madu Umi? oh...benar kah?

Assalamualaikum dan Selamat pagi
ISh, jangan cepat panik... kalau umi nak dimadukan, umi akan umumkan tarikh nya.. biar macam Ustaz Azhar Idrus (UAI) buat..baru aman rumahtangga... hidup pun harmoni...Mari meh..mari... mari makan nasi ayam... Memperkenalkan model terbaru untuk blog umi..hehe...jangan marah ya kanda... model cilik selalu tu tengah tido... jadi kena cari model gantian...boleh gitu? boleh la kan....
Sesi fotografi dimulakan dengan gambar senyum dengan hidangan... ok, cari angle yang sesuai... kemudian ambil gambar tengah suap makanan... pastikan mulut tak menganga besar sangat... suap dengan sopan... ok, cantik... seterusnya kena buat 'thumb up'...hehe...model kena paksa...
 Sekarang kita persembahkan pula, nasi ayam, sup, salad dan ayam bakar madu...
untuk resepi nasi ayam ni adalah seperti di sini... dan untuk ayam bakar versi umi, moh la tengok kat bawah ni ya...hari ni tak boleh tulis lebih2..ada banyak kerja menanti..esok in sha Allah, umi update gambar majlis kenduri sepupu umi di Kuantan... semoga dipertemukan oleh Allah...
Ayam Bakar Madu Umi
Sumber : Umi's cup cake

Bahannya:-
3 keping peha ayam bersaiz besar
3 ulas bawang putih - diketuk (untuk air rebusan)
1 biji bawang besar- dipotong 4 (untuk air rebusan)
1 inci halia - diketuk (untuk air rebusan)
Air untu merebus secukupnya
1 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
2 camca besar madu
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam kisar
Sedikit mentega atau marjerin
Garam secukup rasa.

Caranya:-
  1. Peha ayam dicuci bersih, tak perlu buang kulitnya. Cucuk2 bahagian isi ayam. Kemudian rebus ayam bersama bawang putih, halia dan bawang besar. Bila dah masak, toskan ayam. Air rebusan digunakan untuk masak nasi ayam.
  2. Masukkan ayam yang telah ditos ke dalam mangkuk. Masuk pula bahan tumbuk halus, madu, kicap pekat, sos tiram, lada hitam kisar dan minyak bijan. Gaul rata terutama dibahagian antara kulit dan isi ayam. Tambah garam secukup rasa, kemudian perap 1 - 2 jam (nak sedap perap semalaman dalam peti sejuk).
  3. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser bekas pembakar dengan sedikit mentega atau marjerin. Letak ayam yang diperap tadi. Bakar selama 40 minit atau hingga masak. Sementara itu baki bahan2 pemerap dipanaskan sedikit hingga pekat dan guna untuk menyapu pada ayam setiap kali dibalik2kan.

5 comments:

  1. salam siti
    tgk tu.. sampai "thumb up" suami siti..ni mesti sgt2 sedap ayambakar madu siti ni..

    ReplyDelete
  2. Salam Abg Ady,
    tu kena paksa jadi model tu..hehe..ayam yang bermadu tau..

    ReplyDelete
  3. Amboii cik abg dh suka mesti sedap tu umi..yummyy

    ReplyDelete
  4. Salam, Please press 'VOTE' for my dish 'Ayam Panggang Madu Berempah' at AFC Foodie Face-Off 2013 KL. Insyaallah. Please click on link below and wait for flash photo. Thanks.
    http://woobox.com/sc9r9f/vote/for/659408

    ReplyDelete
  5. Suami umi memang lebih suka masakan rumah zila..Alhamdulillah

    ReplyDelete