Thursday, May 30, 2013

Rainbow Cake aka Kek Pelangi

Assalamualaikum dan selamat petang
Alhamdulillah...kembali mencuri masa untuk mengupdate blog.. apa khabar semua sahabat umi? Semoga semuanya dalam lindungan Allah sentiasa... minggu yang agak sibuk buat umi dengan tugasan yang diamanahkan... untuk rezeki yang lebih berkat... hari ini umi nak kongsikan kek fondant pertama umi.. pengalaman yang sangat menarik... ini adalah tempahan jiran umi yang inginkan kek pelangi atau yang lebih glamour, Rainbow Cake... yang di minta bersaiz 7 inci dan 4 segi bentuk untuk insan tersayang...
Harap Birthday Boy dan yang menempah tu puas hati ya...kek yang diminta adalah kek yang simple dengan tema biru laut dan putih.... dan jiran umi cakap nak tempah lagi untuk bulan hadapan... ish, awal betul buat tempahan... takut umi terlupa katanya... In sha Allah, umi akan buat jika dengan izin-Nya... kali ini umi guna resepi yang dikongsikan oleh tauke Kek Pelangi iaitu Facebook Eyna Haneyna...
Terima kasih atas pengkongsian ini dan jadi manfaat buat semua... Halalkan umi kongsikan di sini pula....

RAINBOW CAKE..
-3 1/2 cwn tepung gandum (JM ubah..asal 3cwn)
-4 sdt baking powder
-1 cwn (180g) butter
-2 cwn gula kastor
-5 biji putih telur gred A suhu bilik
-2 sdt esen vanila
-1 ½ cwn ssu segar suhu bilik
- pewarna & perisa ikut suka

CARA2NYA
1. ayak tepung & baking powder
2. griss loyang..sy wat saiz 7"...alas baking paper
3. pukul butter & gula hingga kembang...masukkan telur satu2...pukul lagi hingga adunan pekat
4. masukkan tepung selang seli ngan ssu segar...gaul ngan spatula...adunan biar rata sebati
5. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian...sy cuma sendukkan ngan spatula utk satu warna
6. pastu letak pewarna atau perisa ikut suka korang
7. masukkan satu2 adunan dlm loyang & bakar...dah masak...keluarkan...bakar lagi warna lain laksuhu 170 atau ikut oven memasing...15-20min8. dah siap...keluarkan dari loyang..biar sejuk kat redai sblm deco ngan cream


Cuba practice guna buttercream pulak...
CREAM CHEESe (cara JM)
- 250g cream ciz (potong kiub)
- 100g butter
- 100g gula icing (blh ejas ikut selera manis)
- 150ml fresh cream(boleh lebihkan tuk buat deko)

cara cara
- mix mix sebati cream ciz, butter & gula icing hingga lembut & kembang
- masukkan fresh cream...teruskan mix hingga gebu

6 comments:

  1. AS-SALAM siti

    wahhh dah pandai buat kek birthday..npk cantik dan kemas aje kek tu...

    ReplyDelete
  2. salam..

    cantik kek dengan tema biru putih tu..

    ReplyDelete
  3. Salam Abg Ady,
    tangan masih keras untuk menghias tapi akan usaha lagi

    ReplyDelete
  4. Salam Bbwana,
    kena belajar dengan BBwana ni...

    ReplyDelete
  5. Umi...cantik tue..moga lbh byk lg dpt tmphn tau..aminnn

    ReplyDelete
  6. Zila sayang,
    Doakan ada rezeki..in sha Allah umi akan buat bila suami umi izinkan..amin

    ReplyDelete