Assalamualaikum dan selamat pagi
Pagi2 lagi umi dah tunjukkan bubur kacang hijau..sebenarnya dah lama buat cuma tak masukkan dalam post je..umi buat banyak sikit sebab makan banyak versi, maklum la peminat durian...umi makan panas2 dengan roti...dan bila disejukkan, umi makan dengan biskut lemak tapi lebih sedap bila di'frozen' kan..macam makan aiskrim...lemak berkrim dan disukai ramai...
Macam biasa umi ambil resepi 'melayu' ni dari dapur mat gebu, resepi yang sama cuma banyak kali dan itu yang terliur sangat tu...senari post dari mat gebu ialah seperti kat bawah ni...
Macam biasa umi ambil resepi 'melayu' ni dari dapur mat gebu, resepi yang sama cuma banyak kali dan itu yang terliur sangat tu...senari post dari mat gebu ialah seperti kat bawah ni...
Banyak kan..dan senang cari....bila la agak nya dapat jumpa sifu si mat gebu ni kan...perasaan selalu mengebu cuma siapa la umi..hanya melukut di tepi gantang je la...hehehe..jom semak resepi best ni..
Jom Cuba : Bubur Kacang Durian
Apa yang diperlukan?
- 2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
- 1/2 ketul gula melaka, hiris kecil*
- 1/2 cawan gula pasir*
- 1 helai daun pandan*
- 2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 1 biji durian (dalam 7-8 ulas isinya)
- Sedubit garam
- Gula, jika kurang manis
- 1 liter santan
- Air jika perlu
- Rebus kacang hijau hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.
- Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Juga sedap dimakan bersama roti atau biskut krim kraker..
Salam umi akak baru plan nak cari kacang hijau nak buat bubur kacang tapi bukan bubur kacang...anak2 akak dah besar panjang mintak ais krim Malaysia versi bubur kacang...hai...anak-....anak
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeleteMemang sedap kalau buat ais krim..dulu masa kecil2, nenek saya selalu buat...nikmat sangat...nak sikit boleh?