Thursday, November 17, 2011

Sup Kentang dan Garlic Bread

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni keputusan UPSR akan diumumkan..mesti bukan saja adik2 yang ambil keputusan yang berdebar2 tapi ibu bapa atau penjaga pun berdebar, eh cikgu pun berdebar jugak tau... cikgu berdebar mengenang peratusan lulus naik atau pun turun... kepada adik2 yang berjaya, tahniah diucapkan dan kepada yang kurang berjaya, jangan putus asa...perjalanan masih jauh dan masih boleh dicorak... UPSR bukan lah penentu masa depan tapi galakan dan dorongan untuk usaha yang lebih gigih di masa hadapan...InsyaAllah..



Menu umi hari ni ialah sup kentang dan garlic bread yang sangat ringkas, hasil intaian umi ke INTAI DAPUR...meh intai di sini..kak liza ni rajin memasak orangnya, memasak untuk suami dan anak2 tersayang...banyak resepi kak liza yang ringkas tapi menarik, sesuai untuk umi yang bekerja dan agak malas ni...hehe...garlic bread ni pun umi ikut cara kak liza memandangkan ada roti kat dapur tu yang agak lambat luaknya...lagi pun anak2 umi diserang selsema dan batuk, sesuai sangat la sup ni dengan tekak yang tidak selera tu... untuk kiub2 roti yang umi makan bersama sup kentang ni, umi cuma potong roti bersaiz kuib dan bakar hingga sedikit garing...jangan lupa intai dapur kak liza, meh umi tulis jugak resepinya di sini....


Jom Cuba : Sup Kentang

Apa yang diperlukan?

  • Ubi kentang - 3 biji (cuci dan rebus dgn sdkt garam hingga empuk dan lembut)
  • Susu segar - 3 cawan
  • Air - jika perlu
  • 1 kiub ayam
  • 50 gram dada ayam - dihiris (umi tambah)
  • 50 gram cendawan butang - dihiris (umi tambah)
Jom cuba!

  1. Blend kentang bersama susu hingga halus
  2. Masukkan ke dalam periuk dan masak
  3. Masukkan juga kiub pati ayam dan didihkan
  4. Tambah sedikit air jika sup terlalu pekat
  5. Rasakan dan siap utk dihidang
Untuk garlic bread pula,

Jom Cuba : Garlic Bread

Apa yang diperlukan?
  • Beberapa keping roti
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 gram mentega
  • sedikit daun parsley

Jom Cuba!
  1. Tumbuk bawang putih hingga lumat.
  2. Gaulkan dengan mentega.
  3. Sapukan campuran bawang putih bersama mentega pada roti.
  4. Taburkan sedikit daun parsley.
  5. Bakar hingga kekuningan. Siap untuk dimakan.

1 comment: