Tuesday, May 24, 2011

Lempeng Udang Kering Resepi Ibu


Rindunya dengan ibu umi, kalau kat kampung di kota tinggi...ini adalah salah satu fav. umi dan ayah umi...untuk makan pagi atau malam...umi tak tau orang lain panggil apa tapi yang umi tau, dalam lempeng ini ada guna udang kering...sedap makan macam tu je atau dengan pencicah seperti kari ayam, sambal bilis, atau pun kuah asam pedas pun boleh...nak buat lempeng ni senang dan tidak banyak bahan yang digunakan...kiranya masak ekspress la jugak...sekelip mata je boleh siap tapi jangan masa masak plak pejam mata ya...nnt lain jadinya....ok la jom tengok resepinya

Jom Cuba : Lempeng Udang Kering

Apa yang diperlukan?

300 gram tepung gandum
2 biji bawang besar - dipotong dadu
100 gram udang kering - direndam air panas dan ditumbuk halus
1 biji telur
Air secukupnya - untuk bancuhan cair sedikit dari bancuhan cekodok
2 sudu kecil garam
3 biji cili merah - dihiris (umi tak letak)
10 gram daun bawang - dihiris
mentega untuk melenser kuali

Jom Cuba!
Masukkan tepung, bawang besar, udang kering dan garam di dalam mangkuk.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga bancuhan cair sedikit dari bancuhan cekodok.
Pecahkan telur dan kacau sebati. Masukkan pula daun bawang dan cili merah. Kacau sedikit.
Lenserkan mentega di dalam kuali.
Ambil sesenduk bancuhan dan biar masak. Balikkan dan biar masak seketika.
Buat sehingga habis. Makan la dengan pencicah kegemaran.

2 comments: