Wednesday, May 25, 2011

Ikan Kembung Masak Asam

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Hari ini umi bawa bekal ikan kembung masak asam....teringin pula bila jenguk blog kak ita ari tu...teringat masa kat kampung, nenek umi suka masak asam ni sebab senang...laju je umi dan arwah pak cik umi makan...ini adalah salah satu masakan fav. arwah..rindu betul kat arwah sebab umi cucu sulung dan rapat dengan arwah...al-fatihah untuk arwah Pak Hakim...rindunya..apa pun tengok la resepi...resepi asal kak ita disini

Jom Cuba : Ikan Kembung Masak Asam

Apa yang diperlukan?

  • 2 ekor ikan kembung - disiang, cuci bersih digaul dgn kunyit dan garam dan digoreng hingga kuning keemasan. angkat dan toskan minyaknyer.
  • 2 biji bawang besar - dipotong bilat1 biji cili merah - dihiris serong
  • 1 biji cili hijau - dihiris serong
  • 6 biji cili api - dibelah 2
  • 3 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 cm halia - dimayang
  • sedikit belacan jika suka
  • 200 ml air asam
  • tomato ceri secukupnya
  • garam secukup rasa
Jom Cuba!
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dimayang hingga harum. Masukkan air asam dan belacan yg telah dikisar dan masak hingga didih. Perasakan garamnyer.
  2. Kemudian masukkan cili api, cili hijau, cili merah, tomato ceri dan bawang besar.
  3. Akhir sekali masukkan ikan kembung biar seketika hingga kuah menyerap dan sedia dihidangkan.

2 comments: