Umi buat apam ni untuk sarapan disamping menghabiskan pisang2 yang umi beli...nak buat cekodok dah buat ari rabu, jadi umi pun buat la apam pisang versi acuan puteri ayu..cepat dan mudah...resepi asal dari kak ummi kuantan.
apam ni lembut dan sedap..sesuai untuk anak2 umi terutamanya ahnaf yang cuma ada 6 batang gigi tu..2 ketul jugak la dia makan..apam ni sesuai untuk orang yang sedang berdiet sebab ia dikukus dan tidak berminyak macam cekodok pisang...ok la jom tengok resepi
apam ni lembut dan sedap..sesuai untuk anak2 umi terutamanya ahnaf yang cuma ada 6 batang gigi tu..2 ketul jugak la dia makan..apam ni sesuai untuk orang yang sedang berdiet sebab ia dikukus dan tidak berminyak macam cekodok pisang...ok la jom tengok resepi
- 8 biji pisang emas (kak Ummi guna pisang siam..hehe)
- 7 sudu besar gula pasir (sebab pisang siam ni kurang manis)
- 1 biji telor
- 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
- 4 sudu besar santan
- tepung gandum secukupnya (+- 1 1/4 cawan)
Jom Cuba!
- Didihkan air periuk kukusan.
- Pisang dilecek bersama gula hingga hancur.
- Masukkan telor, soda bikarbonat, santan dan tepung. Gaul rata dan sebati seperti bancuhan membuat jemput pisang.
- Sapukan loyang dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8inci. (umi guna acuan puteri ayu dan leser sedikit minyak)
- Kukus selama 30 minit hingga permukaan kuih berwarna keperangan/masak. (umi kukus selama +/- 20 minit)
- Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.(sejukkan dan keluarkan dari acuan)
No comments:
Post a Comment