Saturday, April 16, 2011

Spageti Kicap Acar Buah


Resepi ini umi ambil dari majalah Rasa Oktober 2009, edisi 250 menu lazat rumah terbuka...resepi dari Chef Mohd Shahri, salah seorang chef di De Palma, Shah Alam. Resepi ni adalah dibawah kategori Pasta Asal Itali Selera Malaysia...memandangkan semua bahan2 ada di dapur dan umi sekeluarga ingin sesuatu yang ringkas dan ringan untuk makan tengahari(umi nak jalan2 dengan adik umi petang ni), jadi umi pun cuma resepi yang amat mudah ini...apa lagi jom tengok resepi

Jom Cuba : Spageti Kicap Acar Buah

Apa yang diperlukan?

  • 500 gram spageti
  • 3 biji bawang besar (dicincang)
  • 5 ulas bawang putih(dicincang)
  • 100 gram daging kisar (umi tambah)
  • 30 gram acar buah
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar minyak bijan
  • garam secukupnya
  • serbuk lada sulah secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • hirisan daun bawang (umi ganti dengan bawang goreng)

Jom Cuba!

  1. Rebus spageti sehingga masak, toskan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. kemudian masukkan daging kisar, biar sehingga masak.
  4. Masukkan kicap dan sos tiram. kacau rata.
  5. Setelah itu, masukkan spageti dan gaul sebati. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
  6. Masukkan pula acar buah dan minyak bijan. Kacau sehingga sebati.
  7. Akhir sekali, angkat dan hiaskan dengan hirisan daun bawang.

5 comments:

  1. x prnah dgr pon resepi ni.. sedasp x?

    ReplyDelete
  2. salam ziarah dan perkenalan. saya orang baru dan sangat kagum dengan blog ni.. masih belumkhatam sepenuhnya.. hehehehe n saya dah follow.. Ada masa jemput datang blog saya tp xder la makanan best2 hehe

    ReplyDelete
  3. zaza dan farah,
    resepi ni sedap sebab ada rasa masam dan manis dari acar buah dan rasa masin dari kicap

    ReplyDelete
  4. salam perkenalan wawa, nnt umi lawat wawa ya..

    ReplyDelete