Assamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah telah masuk kita ke Ramadhan yang ke 5.. terasa cepat betul masa berlalu... umi seperti biasa.. hanya menyediakan menu yang ringkas dan mudah untuk dikongsikan..lebih kepada perkongsian idea untuk berbuka atau sahur..hari ini..umi nak panjangkan menu Pengat ubi kayu Nostalgia dan ayam pandan aroma...nama asal ayam pandan thai tapi anak umi panggil ayam pandan aroma sebab aroma ayam tu satu rumah boleh bau...mengoda dia yang sedang berpuasa...
Sumber : Ciptarasa Noly
Bahannya:-
2 tongkol ubi kayu..
1 biji kelapa (ambil 4 - 5 cawan santan)
1/2 ketul gula melaka (kemanisan ikut suka) jika suka manis boleh tambah
4 sdm sagu biji (basuh n rendam seketika)
2 helai daun pandan
secubit garam
Caranya
1. Bersihkn ubi kayu n kerat sederhana...rebus + sedikit garam..dah empuk..toskn airnya
2. Dlm periuk lain.. campurkn santan,gula melaka,daun pandan, sagu biji dan secubit garam..n masak atas api sederhana..sentiasa kacau, supaya santan tak pecah..
3. masukkn ubi kayu tadi dalam periuk santan..kacau biar ubi kayu sebati ngan santan..perlahankn api..bila kuah agk pekat sikit,,boleh le padamkn api...siap utk disaji n dijamu...
sedap dimakan ms panas or sejuk(masuk dlm peti sejuk)
Resepi : Ayam Pandan Aroma
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g daging ayam bahagian dada
18 - 20 helai daun pandan yang BESAR
Lidi penyucuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam
BAHAN PEMERAP :-)
1 camca besar cincangan bawang putih
1/2 camca besar cincangan halia
2 camca besar santan
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1 camca teh minyak bijan
2 camca teh gula
2 camca teh serbuk lada sulah
BAHAN SOS :-)
160 g gula melaka
125 ml cuka makan (mat letak 100ml je)
1 camca teh kicap pekat
1 1/2 camca teh cincangan bawang putih
5 - 6 cili padi, cincang halus
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi
CARA MEMBUATNYA :-)
- Cuci daging ayam, potong kiub 1 x 1 inci dan gaul bersama bahan2 perap dan perap dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
- Kemudian keluarkan ayam dan bungkus menggunakan daun pandan seperti dalam gambar rajah di atas hingga siap (abaikan tangan dan jari yang montok2 itu yeaa!!). Ketepikan. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (goreng 5 - 6 bungkus sekali), kurang lebih 4 - 5 minit. Angkat, toskan dan letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga siap.
- UNTUK SOS :- Cairkan gula melaka dengan sedikit air, kemudian tapis. Masukkan semua bahan2 lain kecuali bijan. Kacau rata dan sesuaikan rasa, jika suka boleh tambah sedikit gula. Taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama ayam pandan tadi...
louboutin shoes
ReplyDeletemichael kors outlet online
michael jordan shoes
michael kors factory outlet
ugg outlet
nike huarache sale
nike zoom
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
cheap air jordan
air jordan
cheap nfl jerseys
cheap authentic jordans
http://www.outlettiffanyand.co
nike zoom kobe
yeezy shoes
oakley vault
cheap jordans online
air jordans,cheap air jordans,air jordan shoes,air jordan 11,air jordan 13,air jordan 6,air jordan 4
ray ban sunglasses outlet
tiffany and co
nike kobe sneakers
jordan sneakers
ReplyDeleteyeezy boost 350 v2
jordan 6
air max 270
michael kors handbags outlet
michael kors uk
yeezy shoes
nike 97
balenciaga
ralph lauren uk