Wednesday, April 30, 2014

Spaggeti Carbonara Nutri Goat Miracle 8 ( NGM8) - pelbagaikan makanan sunnah

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Alhamdulillah.. semakin seronok menjalani kehidupan bila anak2 sihat...makan makin berselera... bayangkan..anak2 umi makan bertambah 4 kali...seronok rasa bila dengar lagu "nak lagi umi.. nak lagi umi..".. bukan sebelum ini makan tak bertambah cuma bila umi tambahkan campuran susu Nutri goat miracle 8 atau NGM8 ni..resepi spagetti carbonara yang biasa makin SEDAP tak terungkap...
umi dah tak bimbang bila nak mintak anak2 makan makanan sunnah yang lain..semuanya dah ada di dalam susu ni..8 jenis makanan sunnah..kita usaha..in sha Allah..ada yang dah terliur ke nak resepi ini?.. resepi ini adalah resepi olahan...dari seorang chef Ezani.. umi tak cipta resepi sebab itu bukan kemahiran umi..hihi.. ok..meh la belek bahan apa yang diperlukan..

Resepi : Spaggeti Carbonara NGM8
Oleh : Chef Ezani
Olahan : Umi's Cup Cake

Bahannya;
Spaggeti secukupnya- rebus dan toskan 
1/2 biji bawang besar - potong dadu
2 biji bawang putih - cincang halus
250 ml susu NGM8
750ml air
1 ketul pati ayam
sosej dan bebola ayam secukupnya
1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh lada hitam
1 tin prego mushroom
sedikit garam

Caranya;-
  1. Panaskan butter kemudian tumis bawang besar dan bawang putih hingga sedikit layu.
  2. Masukkan cendawan dan sosej serta bebola ayam
  3. Tumis sekejap, kemudian masukkan tepung dan kacau cepat.
  4. Masukkan susu, air dan sos prego. Kacau supaya tidak bergentel.
  5. Akhir sekali masukkan bahan2 lain.
  6. Kacau tanpa henti sehingga sup mengelegak.
  7. Siap dan boleh dihidangkan bersama spaggeti

Thursday, April 17, 2014

Ketupat Sotong Terengganu

Assalamualaikum dan selamta pagi
Akhirnya ter'update' jugak blog ni kan...haha.. ayat orang malas la tu..umi semenjak 2 menjak ni memang sibuk sangat dengan tugasan harian..kalah PM la pulak..hihi... so, azam untuk update at least seminggu sekali..apa yang mampu... susahkan kalau ikut mood ni..lagi la blog yang suam2 kuku je ni.. Pagi ini ada khabar sedih berkenaan kemalangan yang menyebabkan kematian ahli politik iaitu YB Kapal Singh..Takziah kepada keluarga beliau...
hari ni nak berceritra al-kisah ketupat sotong terengganu yang dah lama buat tapi baru nak share atau panjang2 resepinya.. suami umi suka makan ketupat sotong dan akhirnya resepi ini amat kena dengan selera suami umi... bila suami umi kata lulus, baru lah umi akan kongsikan pula di blog ini..apa yang dikongsikan mestilah dicuba dahulu..umi ambil resepi dari Blog Sejenak Bersamaku dan resepi ini adalah merupakan resepi keluarga...kat sini umi salin semula resepinya...

Resepi : Ketupat Sotong Terengganu
Oleh : Kinhashim (Sejenak Bersamaku)

Bahannya :-
  • Sotong sederhana besar,dalam 15-20 ekor
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan beras pulut
  • 1 inci halia, dipotong halus
  • 5 ulas bawang merah, dipotong halus
  • 2 ulas bwg putih, juga dipotong halus
  • Halba satu sudu kecil
  • Garam secukup rasa
  • Lidi yg dipotong pendek2, agak2 muat utk cucuk sotong

Caranya :_

  1. Bersihkan sotong, buang kepala. 
  2. Beras pulut direndam dlm sedikit santan, supaya ada rasa lemak2 sikit. 
  3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong, lebih kurang 2/3 penuh. 
  4. Then, cucuk sotong dengan lidi tadi supaya beras pulut tidak terkeluar. Kalau sotong besar, boleh masukkan kepala sebelum dicucuk sekali dgn lidi. 
  5. Untuk kuah, masukkan santan dalam periuk, sekali dengan bawang, bawang putih, halia. 
  6. Then, masukkan sotong yang telah diisi beras pulut tadi. 
  7. Masak atas api sederhana untuk mengelakkan santan naik minyak. 
  8. Kacau sekali sekali sekala. 
  9. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa dan juga halba. 
  10. Masak sehingga sotong dan beras pulut dalamnya masak..... tu je la! :).

Tuesday, April 1, 2014

Biskut Masin Cheese Lapis



Assalamualaikum dan selamat petang

Hari ini sudah hari yang ke 25, pesawat MH370 hilang... hati meruntum untuk mengetahui apa sebenarnya berlaku..bukan mudah untuk ahli keluarga serta sanak saudara menghadapi.. seluruh rakyat terasa akan kehilangan ini... hanya doa mampu dikirimkan agar segala persoalan terungkai.. selagi bukti belum ditemui..selagi itu, hati mengharap...

Doa Hilang Barang

Doa ini diajarkan oleh Tuan Guru Ustaz Ahmad Fahmi Zamzam Al-Banjari An-Nadwi Al-Maliki hafizahullah semasa pengajian kilat kitab Bustanul Arifin di Alor Setar Kedah. - kredit kepada blog http://ikhwanzhaki.blogspot.com... untuk mengetahui lebih lanjut, klik sini

berbalik kepada resepi hari ini sebenarnya telah lama dalam simpanan umi tapi baru buat hari Ahad yang lepas... resepi mudah hasil perkongsian Cara mudah buat kek yang di kongsikan pada 22 Feb lepas... bagi pengemar cheese, resepi ini mesti dicuba..sangat mudah dan kepuasan dalam setiap suapan...in sha Allah terasa cheesenya... nikmati rasa sejuk dan nyaman hingga ke suapan terakhir.. jadi, tunggu apa lagi..meh la cuba...

Resepi : Biskut Masin Cheese Lapis

Bahan2nya:
A
250g cream cheese
1/2 tin / 250g susu pekat

B
1 paket biskut masin (saya guna Golden cracker Julie's)

C
Oat / nestum
# saya guna dua2 sekali (Quacker oat with cereal)

Biskut Oreo hancur secukupnya - umi tambah

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang false bottom pan segiempat bersaiz 8 inci, supaya mudah untuk keluarkan dari acuan nanti. Alaskan dasar loyang dengan plastic wraper.

2. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Ketepikan.

3. Susun biskut dengan kemas dalam loyang.


4. Sapukan rata adunan cheese sedikit atas biskut yang disusun tadi. Taburkan dengan bahan C.

5. Ulang semua proses tadi hingga biskut & bahan C sehingga adunan cheese habis. Tutup dan sejukkan 1-3 jam atau semalaman baru dipotong.