Tuesday, February 25, 2014

Jempu-jemput Cream Cracker

Assalamualaikum dan selamat pagi
Sekarang ini tengah hangat pasal isu air di mana2... terutama bagi warga selangor macam umi ni.. dah kena tadah air untuk penjimatan.. ye la, bila rumah kita ada anak2 kecil.. memang kena simpan air.. abg Ben pun ada juga bincang pasal isu ini di sini.. Harap kita semua bersabar dan mohon doa banyak2 agar Allah turunkan hujan rahmat kepada kita...
Hari ini umi nak panjang2kan resepi cekodok atau jemput2...tapi resepi ini menggunakan biskut cream cracker sebagai bahan utama...tiada sukatan tertentu...hanya sukatan secukup rasa nak letak berapa banyak.. ini adalah sukatan yang umi gunakan... perkongsian ini adalah dari jiran umi... asalnya di panggil jemput2 sayur tapi ubah namanya untuk membezakan bahan yang digunakan sebagi rujukan di masa akan datang...selamat mencuba...

Resepi : Jemput-jemput Cream Cracker
Oleh : Kak Ngah Sri Gombak

Bahannya;-
  • 10 keping biskut cream cracker (direndam sehingga lembut)
  • 1 biji bawang besar (didadu kecil)
  • 2 gengam ikan bilis
  • Suku bulat kubis bulat (hiris nipis)
  • 1 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum
  • Sedikit cili pes untuk warna
  • garam, gula dan lada sulah secukup rasa
  • Air secukupnya

Caranya;-
  1. Campur semua bahan kecuali tepung gandum sehingga sebati.
  2. Masukkan tepung gandum.
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga keperkatan yang dikehandaki.
  4. Panaskan kuali dan minyak.
  5. Goreng sehingga kekuningan dan masak.
  6. Sedia untuk dimakan. Sedap di makan begitu sahaja atau sos kegemaran.

Wednesday, February 12, 2014

Ikan goreng berempah Dayang Jack

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Wa...panas sungguh cuaca sekarang ni... bahang terasa di mana2... umi dan anak2 pun sekarang batuk sikit2.. kering sungguh tekak.. cuba juga untuk banyakkan minum air masak... kena kurangkan aktiviti luar rumah ni... tapi bila jemur baju seronok sangat sebab baju macam keropok... hihi...masak apa ya ibu2 di rumah sekarang ni...mesti tengah berpeluh2... tak pe la...demi keluarga yang kita cintai.. 
 
walaupun cuaca panas, tapi kalau makan ikan goreng berempah ni dengan nasi panas2...serta ulam ulaman dan sup sayur..emmm, tak pulak tolak... tambah plak sambal velacan....terangkat dan berpeluh pun tak pe... selera sangat..resepi ini dari kak dayang dan ramai yang telah mencuba cuma umi tak ada stok ikan kerisi, jadi umi gantikan dengan ikan selar je...janji dapat buat kan...bagi yang nak mencuba, resepi ada di bawah ya... selamat mencuba...
 
Kerisi Goreng Berempah
bahan-bahan :
  • 4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu makan cili serbuk
  • garam secukup rasa
  • 1 tangkai daun kari
Cara-cara : Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.

Monday, February 10, 2014

Puding Susu Trio - Happy Birthday Shafinaz

Assalamualaikum dan selamat pagi

Alhamdulillah...dapat jua update blog ini..hihi.. Semalam hari Lahir jiran umi, Shafinaz...seorang ibu yang berperwatakan ceria dan manis orangnya... ibu kepada 3 ornag cahaya mata ini juga seorang kapten...wow...jangan tak percaya...petang semalam ada sedikit makan2 yang shafinaz buat secara tetiba.. demi jiran2 macam umi ni la..hihi...
oleh kerana masa yang agak singkat... umi cuma sempat sediakan puding susu trio ni je..
warna puding pun umi ikut apa yang ada di dapur rumah umi.. macam sesuai je..macam kena je dengan warna pada kek indulgence shafinaz tu kan...love2 lagi... seronok sangat..bukan hanya makan2 tetapi iktan kejiranan di sini...Alhamdulillah... bagi yang ingin mencuba puding susu trio ni...umi tuliskan buat semua...
Resepi :-Puding susu Trio
Oleh : umi's cup cake

Bahan Lapisan Susu :
10 gm agar-agar serbuk

700 liter air
250 gram gula
250 ml  susu segar
Beberapa titis esen vanila

Caranya :-
1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.
4. Biarkan di atas api perlahan sementara dituang.

Bahan Agar² Berwarna :- 

20 gm agar-agar serbuk
1400 liter air
500 gm gula

500 ml susu segar
Pewarna makanan yang disukai (2 jenis warna)

  1. Cara-Cara :Masak agar-agar bersama air hingga agar² larut. Masukkan gula dan kacau perlahan hingga gula larut. Bahagikan dua bahagian dan masukkan sedikit saje pewarna pink ke dalam satu bahagian dan kacau rata. Tapis dan ketepikan.
  2. Biarkan agar agar selebihnya di dalam periuk dengan api yang kecil. Letak pewarna.
Cara Melapis ;-  
1. Basahkan loyang. Dengan perlahan-lahan, tuangkan aduanan warna pink dalam loyang atau acuan yang digemari. Sejukkan sehingga agak keras.
2. bila sudah mengeras, ambil garpu dan cakarkan permukaan atas puding. Tuang dengan perlahan adunan lapisan susu. biar mengeras lagi.
3. Buat lagi langkah yang sama untuk aduanan warna hijau pula.Bekukan dan boleh dimasukkan dalam peti ais. Hidang semasa sejuk.
 
* Nota * Bila lebihan agar² susu seakan nak pekat, bolehlah tenggekkan lagi atas api sebentar.