Thursday, January 10, 2013

Sambal Belacan Mangga

Assalamualaikum dan selamat pagi
Siapa tak kenal sambal belacan? ada ke? Kalau yang tak makan tu mungkin ada tapi kalau tak kenal tu...aish, macam tak percaya sebab di Malaysia ni, sambal belacan merupakan satu masakan yang amat membangkitkan selera... lebih2 lagi bagi yang gemar makan makanan yang pedas2...rasanya rata2 restoran atau kedai makan terutamanya makan tengahari akan menyediakan sambal belacan...walaupun pedas, aroma dan rasanya tetap memikat...walaupun berpeluh dan merah muka, ia tetap jadi pilihan..lebih terliur dimakan dengan nasi panas, ikan goreng dan ulam-ulaman...nikmatnya
Sebenarnya umi dah lama nak makan sambal belacan mangga, dan seperti biasa umi akan cari resepinya dari En. Mat Gebu yang baru sahaja menyambut ulangtahun kelahiran yang ke 37 tahun ...Tahniah En. Mat Gebu diatas kematangan usia...hehe.. dan terima kasih diatas pengkongsian resepi mudah tapi lazat ini...

Resepi : Sambal Belacan Mangga
Oleh : En. Mat Gebu


Apa yang diperlukan?
1 biji buah mangga kampung, kupas kulit dan ambil isinya
20 biji cili padi merah thai, cuci dan toskan
1 inci belacan, dibakar hingga harum
1/2 camca teh gula
Secubit garam
Ulam2 kegemaran anda untuk dimakan bersama (mat guna ulam daum selom)
Jom Cuba...
Tumbuk cili padi, belacan, garam dan gula hingga lumat, berhati dari terkena percikan sambal tadi. Masukkan mangga dan tumbuk sedikit, tak perlu lumat sangat, kasi hancur sikit2 sudah memadai. Gaul rata dengan sambal belacan tadi, rasa sedikit, kalau ok boleh cedok keluar dari lesung batu. Hidangkan bersama ulam2 dan juga nasi....berpeluhhhhh!!!...

3 comments: