Tuesday, September 4, 2012

Rojak Tauhu Che Mat Gebu

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Lambat pulak umi masukkan entry hari ni...tak ada menu yang istimewa sangat cuma nak kongsi resepi rojak yang mudah dan kegemaran suami umi semenjak menjejakkan kaki ke bandung...terus jatuh cinta cuma ini rojak Malaysia...ikut tekak orang johor...
Dulu memang susah nak minta suami umi makan tauhu dan tempe...sekarang mudah sikit...buat je kuah rojak, mesti abis licin...nazirah pun suka ratah je kuah rojak tu macam makan sos tomato...tak pe la..janji makan kan? yang penting, abis licin...puas hati buat...macam biasa umi ambil dari rumah CMG..moh la tengok bahan2 nya...

Jom Cuba : Rojak Tauhu CMG


Apa yang diperlukan?
BAHAN KUAH KACANG :-)
200 gram kacang tanah yang digoreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar sederhana halus
2 camca besar penuh cili kisar
1 cawan jus asam jawa
2 camca besar penuh petis @ otak udang
2 - 3 camca besar gula pasir (atau ikut manis)
Garam secukup rasa
Air masak secukupnya
6 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*dikisar halus)

BAHAN LAIN :-)
Kangkung secukupnya, siang, cuci bersih, toskan dan celur sekejap toskan - umi tak letak
Sengkuang, kupas, hiris halus memanjang - umi tak letak
4 keping tauhu, goreng dan didadu besar2
Hirisan cili padi, jika suka
Salad secukupnya - umi tambah
Timun  secukupnya, hiris - umi tambah

Jom Cuba!
  1. UNTUK KUAH KACANG :- Satukan kacang tanah kisar dengan cili kisar, bahan kisar halus, jus asam jawa, gula, petis dan kacau rata. Tuang air masak secukupnya sambil dikacau hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Ketepikan.
  2. UNTUK ROJAK :- Susun tauhu, sengkuang dan kangkung celur dalam kuantiti yang anda ingin kan. Letak dalam bekas sesuai, tuang kuah kacang, gaul rata dan jika suka tabur hirisan cili padi sebelum dihidangkan segera.

3 comments: