Assalamualaikum dan selamat petang
Apa khabar? Harap semuanya sihat dan riang hendaknya..hari ini keputusan SPM di umumkan...semoga berjaya berolah keputusan yang cemerlang..bagi yang kurang cemerlang, jangan putus asa, SPM bukan penentu masa depan...ia cuma jalan ke masa depan... ramai yang boleh berjaya walaupun SPM tidak cemerlang, kepada ibu bapa pula...hargailah usaha anak anda...tiada manusia yang inginkan kegagalan...peluk dan cium la anak anda tanda kasih sayang kita...rezeki ada di mana2....sebagai ibu bapa, doa kita supaya anak kita cemerlang di akhirat kelak...
Berbalik pada mousse mangga yang umi tayang ari ni...sebenarnya anak2 umi demam dan kurang selera makan...yang kecil pula sampai sakit mulut...nak minum susu pun susah, apatah lagi nak makan yang keras2...jadi, selain umi masak bubur, umi buat mousse mangga ni...cuma nazirah panggil 'calcium mangga'...mungkin bagi nazirah, rasanya macam tu..suami umi cuma senyum2 bila nazairah cakap macam tu...
Jom Cuba : Mousse Mangga
Apa yang diperlukan?
10 gram gelatin (mat guna kurang lebih 1 camca besar)
100 ml air panas
200 gram isi buah mangga
50 gram gula halus (resipi asal 70 gram)
1 camca besar jus lemon (mat guna jus oren)
200 ml whipping cream
Jom Cuba!
- Kisar isi mangga dan gula halus serta whipping cream hingga sebati. Ketepikan. Masukkan gelatin dalam air panas dan kacau hingga larut dan jernih. Masukkan dalam kisaran buah mangga tadi bersama dengan jus oren, kacau hingga sebati.
- Tuang dalam bekas sesuai, simpan dalam peti sejuk hingga beku. Hias dengan potongan buah mangga sebelum dihidangkan. Sedap dimakan kala dingin..
as-salam SITI
ReplyDeleteTHEY LOOK GORGEOUS A TASTE SENSATION..BLH SAYA RASA..?
waalaikumsalam abg ady,
ReplyDeletenak rasa boleh..ada sikit lagi dalam simpanan...