Thursday, March 15, 2012

Mee Goreng Basah Kak Yatie

Assalamualaikum dan selamat petang

Lambat umi update hari ni...mesti ramai yang dah makan tengahari..mungkin ada yang tersandar kekenyangan...perut dah pun diisi, tapi makanan rohani kita jangan dilupakan...solat zuhur jangan dilupakan...kalau dah solat, bagi yang nak tido untuk bekalan bangun solat malam, jangan tido lagi...biar 1 jam selepas makan seperti amalan Rasulullah s.a.w...antara lain yang perlu kita amal mengenai pemakanan kita ialah

Jadi berusaha la kita untuk mengikut diet Rasulullah s.a.w. semampu kita...berbalik dengan resepi mee goreng basah ni, umi amik dari blog kak yatie...atas permintaan suami umi yang mahu makan mee goreng basah...suami umi agak keberatan nak makan mee kuning dari kedai memandangkan suami umi kerap sakit perut akibat makan mee kuning...mungkin mee tersebut tidak direbus dahulu...sebagai seorang isteri (eceh), tak sampai hati nak biarkan suami umi 'mengidam'...dgn pantas dan tuntasnya umi pun selongkar la dapur kak yatie..kak yatie jgn marah ya, kak yatie kan lemah lembut orangnya(bukan ayat bodek tau tapi kenyataan)...maka terhasil la mee goreng basah seperti di bawah...bebel pulak umi ni kan? apa lagi jangan lengah, amik resepi kat bawah ni..terus buat malam ni....hehe

Jom Cuba : Mee Goreng Basah Kak Yatie

Apa yang diperlukan?

* 500 gm mee kuning(saya guna spaghetti...rebus sampai lembut dan toskan)
* 1 cwn udang basah/sotong
* 100 gram hirisan daging (rebus hingga empuk dahulu)-umi tambah
* 2 sb cili kisar
* 5 ulas bawang putih
* 1 biji bawang besar
* 1 sb udang kering-umi habis stok, ganti dgn ikan bilis je
* 2 sb sos tiram
* 2 sb sos tomato
* 3 sb sos cili
* sedikit kicap pekat
* 1 biji tomato belah 4
* taugeh- tak ada stok
* sawi
* minyak utk menumis

Jom Cuba!
1. Bawang putih & bawang merah dikisar halus bersama dngn udang kering. Panaskan minyak & tumis bahan yg di kisar tadi hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan goreng lagi.
2. Bila cili dah masak, masukkan udang/ sotong,biar dalam 2 minit & masukkan sos tiram,sos cili & sos tomato.
3. Bila rasa semua dah ok,masuk mee & gaul rata,masukkan sawi dan tomato, biarkan dalam 5 minit. Tutup api & masukkan taugeh.Gaulkan biar rata & makan panas2....
4. Hiaskan dengan hirisan timun

2 comments:

  1. as-salam SITI
    ngancam betui mee goreng basah tu siti...udang tu nmpak sangat menggoda..hahahaha...

    ReplyDelete
  2. Salam abg ady,
    mee goreng basah ni makan panas2 memang terangkat dan udang tu memang untuk mengoda..hehe

    ReplyDelete