Tuesday, December 13, 2011

Plain Bread Kak Yani (breadmaker)

Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan? sarapan apa ya hari ni? umi sarapan roti yang masih ada lagi..ala, plain bread atau roti biasa je tapi umi uli, masak dan tunggu siap je dalam breadmaker tu..umi dah makan roti ni dengan sup tulang yang umi cakap semalam tu...
roti ni kosong je dan sesuai untuk dimakan dengan apa sapuan yang kita suka macam jem, coklat macam nuttella, cicah kuah kari, makan dengan sup atau apa saja yang kita suka ikut selera kita..mungkin ada yang suka makan kosong je...terpulang la, yang penting roti ni lembut dan kenyang bila makan 2 keping pun...terima kasih kepada kak yani yang sudi berkongsi resepi dan semoga Allah memberkati kak yani sekeluarga...amin..

eh, apa tunggu lagi? jom la tengok resepinya...

Jom Cuba : Plain Bread Kak Yani (breadmaker)

Apa yang diperlukan?

  • 175ml air
  • 250g tepung roti
  • 18g gula
  • 5g garam
  • 10g shortening
  • 3g instant dry yeast
  • 6g susu tepung
Jom Cuba!
  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker ikut turutan dari atas ke bawah. On kan breadmaker. Tunggu siap.
  2. ** Jangan letak yeast bercampur dengan garam- untuk mengelakkan roti tidak betul-betul naik.

7 comments:

  1. as-salam siti

    wow,besarnyee roti tu.. npk gebuss dan lembut je texture nye..

    ReplyDelete
  2. salam siti...mkn roti ni cicah ngan kari dgg pun best gak....hihihi

    ReplyDelete
  3. Waalaikumsalam Abg Ady,
    alhamdulillah, semua resepi kak yani memang sedap..

    ReplyDelete
  4. salam kak liza, memang sedap makan dengan kari daging..mak mertua lalu pun tak sedar

    ReplyDelete
  5. wow besar tuh roti.... tak cukup sendiri

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  6. cukup la konde tapi untuk sorang la..hehe

    ReplyDelete