Tuesday, November 15, 2011

Selamat Hari Lahir Adikku Syahirah & Mee Hoon Goreng Putih

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Hari ini merupakan hari lahir adik umi yang berada di MRSM di Kelantan...Hari ni genap umur syahirah 16 tahun, ini bermakna tahun depan adik akan mengambil SPM...semoga berjaya dan sentiasa berjaya seperti selalu...adik umi ni memang selalu cemerlang dan semakin gemilang dalam lipatan hidupnya...kami sekeluarga sayang adik selalu...

Dah sarapan? Hari ni umi sarapan mee hoon goreng putih yang ringkas tapi kenyang sangat...bak kata pakar pemakanan, sarapan yang sihat adalah sarapan yang mengandungi bahan2 seperti berikut sebagai garis panduan :-

  • 1 bahagian calcium/ calcium containing food
  • 1 bahagian buah-buahan / fruit
  • dan sedikt protein / a protein serving seperti daging atau telur tapi bukan untuk semua orang ya..

Mee hoon goreng putih yang umi makan ni rasanya cukup lengkap jika umi makan bersama buah-buahan...umi nak pergi cari buah epal macam kat bawah ni la....nampak selera sangat...


ok la, sementara umi pergi cara epal untuk lengkapkan diet sarapan umi, tengok2 la resepi kat bawah ni ya...

Jom Cuba : Mee Hoon Goreng Putih

Apa yang diperlukan?

  • 200 gram mee hoon kering, rendam hingga lembut atau rebus sekejap dan toskan
  • 1/2 batang lobak merah, kupas dan hiris halus2
  • 100 gram kubis, dihiris halus
  • 100 gram isi dada ayam, dipotong dadu
  • 2 batang fish cake, hiris nipis
  • Garam dan secubit gula
  • 1 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus

Bahan kisar
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 camca besar penuh udang kering, rendam sekejap dan toskan

Bahan sampingan untuk ditabur
  • Hirisan cili
  • Hirisan daun sup
  • Bawang goreng
  • Telur dadar, dihiris halus
  • Hirisan timun dan tomato
  • Belahan limau kasturi


Jom Cuba!
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan lobak merah, kubis, isi dada ayam dan fish cake, kacau rata dan tuang sedikit air. Tambah serbuk lada hitam dan garam secukup rasa serta secubit gula. Masak sekejap.
  2. Masukkan mee hoon dan gaul rata. Gaul hingga rata, biar sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Taburkan bahan sampingan dan hidangkan segera.

2 comments:

  1. as-salam siti
    ngancam betul bihun..npk sedap sgt2 bihun tuh....besnyee kalau dapat mkn bihun goreng putih dgn sambal kicap...

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam abg ady,
    tu la sebenarnya rindu bila teringat masa kat johor, ibu selalu buat dan makan dengan sambal kicap, memang terangakat..

    ReplyDelete