Tuesday, November 1, 2011

Kek Manis Baba Nyonya : Langkah Demi Langkah

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kali pertama umi masak ala baba nyonya...umi ikut majalah Rasa keluaran Februari 2010 iaitu Sajian Cina & Baba Nyonya Halal...terlalu banyak yang umi nak cuba tapi kek manis ni paling mudah dan cepat kalau nak dihidang untuk minum petang..penyediaan hanya makan masa 15 minit je..inti boleh dipelbagaikan macam inti kacang merah...rasa kulit kek manis ni ala2 karipap tapi nipis dan ranggup...tak rugi kalau cuba, cuma adunan ni dapat sedikit...untuk keluarga yang ramai, boleh la gandakan adunannya..lain kali umi nak cuba inti kacang merah pula..mesti sedap...jom tengok resepinya...

Jom Cuba : Kek Manis Baba Nyonya

Apa yang diperlukan?

Bahan untuk kulit:
  • 200 gram tepung gandum
  • 20 gram mentega - dicairkan
  • Air suam secukupnya


Bahan Inti : Inti boleh dipelbagaikan....
  • 40 gram gula merah
  • 20 gram kismis
  • 20 gram kacang tanah - yang digoreng dan ditumbuk
  • 1 sudu makan perisa ros

Jom Cuba!
1. Mula2 kita buat inti, masukkan gula merah, kismis, kacang tanah dan perisa ros ke dalam mangkuk. Gaul rata sehingga sebati.Dah siap pun inti.

2. Untuk doh pula, masukkan mentega dan tepung gandum dalam sebuah bekas.

3. Selepas itu, masukkan air suam sedikit demi sedikit dan diuli sehingga menjadi doh.

4. Canai doh tadi menjadi bentuk bulat.
5.Sudukan inti dan lipat kulit tadi.
6. Masukkan minyak yang banyak di dalam kuali. Goreng kek manis sehingga kekuningan.

7.Lakukan sehingga adunan habis.
8.Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment