Assalamualaikum dan salam sejahtera
Apa khabar? Diharapkan semuanya alhamdulillah sihat. umi dan keluarga pun sihat. Kalau ada yang tak sihat tu, jangan sedih sebab sakit tu diberikan supaya kita berehat dan lebih dekat pada Nya. Cerita pasal kesihatan ni, ia bermula dengan pemakanan yang sihat kan....jika kebersihan dan kesucian makanan tu dipelihara, insyaAllah semuanya akan baik. lebih2 lagi dimasak oleh ibu2 dengan kasih sayang....hari ni umi nak kongsi bersama satu resepi lazat dari mrsdayat di Myresepi.com..resepi ni dah lama umi ambil tapi baru berkesempatan dan bersemangat nak buat..hasilnya alhamdulillah walaupun baru kali pertama umi buat...suami dan anak2 umi suka makan...dan suami umi ada minta untuk buat lagi...lain kali mungkin umi nak cuba masak kambing ataupun ayam...jom tengok resepinya
Jom Cuba : Nasi Baryani dan Kuah Daging Baryani Batu Pahat
Apa yang diperlukan?( 4org )
- 3 cwn beras basmathi
- sedikit rempah tumis
- *6 ulas bwg merah (blend)
- *5 ulas bwg putih (blend)
- *2"halia (blend)
- setengah biji bwg besar (hiris)
- sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
- 2-3 tbsp minyak sapi
- 1tsp garam
- sedikit pewarna kuning
- gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
- 2tbsp rempah baryani
- 4 setengah cwn air
- setengah cwn susu cair
- panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
- masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian, masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
- masukkan air..tunggu sampai didih
- masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
- pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
- bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
- masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
- masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
- utk resepi kuah daging, adalah seperti dibawah.
Apa yang diperlukan?( 4 org )
- setengah kg daging lembu (potong kiub)
- setengah biji bawang besar (hiris)
- baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
- 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
- 3-4 biji cili hijau
- 2tbsp tomato puree
- 1tbsp sos tomato
- 1/4 cwn susu cair
- sedikit ghee
- sedikit rempah tumis
- 3 tbsp rempah baryani
- garam,gula,ajinomoto secukup rasa
- sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
- 1 tbsp yogurt
1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
4. masukkan daging..gaulkan.
5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
9. bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
10. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
11. buleh la di hidang bersama nasi baryani..
Nota : update.lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..=)
No comments:
Post a Comment