Monday, July 11, 2011

Tiramisu Biscotti

Assalamualaikum dan salam sejahtera

dah lama umi tak jenguk blog ni...rindu tapi ada kerja yang lebih penting untuk diselesaikan...pernah makan kek tiramisu? umi tak pernah sebenarnya tapi teringin sangat nak makan...apa maksud tiramisu ya?

Tiramisu, [tiɾamiˈsu], literally "pick me up", is a popular Italian cake. It is made of ladyfingers (or often savoiardi) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of egg yolks and mascarpone, and flavored with liquor and cocoa.[1] The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts.

ha...dah tau maksud tiramisu? umi buat tiramisu ni hari khamis lepas untuk di bawa ke rumah adik umi di Shah Alam...Ayah dan ibu umi ada kat rumah adik umi...ayah dan ibu pun baru kali pertama makan kek ni...rasanya? alhamdulillah memang memikat selera kami sekeluarga...kek ni tak la terlalu manis tapi memang sedap...semua orang menambah..suami umi pun minta buat lagi...nazirah makan dua potong...ahnaf habis sepotong...kek ni lembut dan tak muak tau...

ni la rupanya biskut yang umi gunakan...kek yang paling senang yang umi pernah buat...ops, lupa nak bagitau la..resepi ni umi ambil dari Rabiatun@sweettouch

Jom Cuba :Tiramisu Biscotti

Apa yang diperlukan?

  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Jom cuba!

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi

2. Satukan gula, cheese dan cream.

3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.

4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut. (umi susun dan tuang nescaffe atas biskut sebab biskut lembut sangat bila di celup)

5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas

.

6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.

7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.

8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.

9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

8 comments:

  1. Saya minat makan tiramisu tp utk buat belum cukup minat lagi.. :)

    ReplyDelete
  2. tak pe...nnt bila dah sampai seru, boleh amik resepi kat sini ya...;)

    ReplyDelete
  3. saya baru tgk resepi tiramisu umi..kawan saya pernah ajar buat tiramisu ni sewaktu kami di jogjakarta.dia guna keju mascarpone pukul dgn putih telur..:)

    ReplyDelete
  4. umi pun tak pernah beli tiramisu ni zatul, umi judt guna keju biasa je...tq for the info, mana tau boleh cuba resepi dari zatul plak..

    ReplyDelete