Assalamualaikum dan selamat tengahari
Mesti ada yang tertanya-tanya kan? Aik, takkan umi diet kot sebab makan roti..tak la, umi buat roti ni untuk bekalan sarapan keluarga umi..roti ni sedap...cuma umi tak ada oregano atau pun hirisan daun pasli jadi umi gantikan dengan daun rosemary kering yang ada kat dapur ni je...rasa kentang lenyek dan mayonis yang lemak2 tu memang menambat selera...alhamdulillah...jom tengok apa yang diperlukan untuk resepi ni...opsss sebelum terlupa, umi ambil resepi ni dari onigiri@myresipi.com...selamat mencuba
Apa yang diperlukan?( menghasilkan lebih kurang 10 biji bun )
- 200 gram tepung roti
- 4 gram yis ( lebih kurang 1 sudu kecil)
- 80 ml air suam
- 1/2 sudu kecil garam
- 30 gram gula
- 40 gram butter atau marjerin
- 1 biji telur
- sedikit oregano atau pun hirisan daun pasli
- *untuk inti kentang*
- 1 biji kentang direbus dan dilecek+ 1 sudu besar mayonis dan sedikit lada sulah.
Jom Cuba!
- Masukkan semua bahan di dalam mangkuk adunan dan uli hingga lembut dan tidak melekat pada tangan.
- Perap sehingga naik dua kali ganda, kemudian tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin. bahagi doh pada 10 bahagian kecil dan biarkan 8 atau 10 minit.
- Bentukkan doh bentuk bujur dan potong tengah-tengah doh dengan pisau dan isikan inti kentang tadi. Taburkan sedikit oregano atau pun hirisan daun pasli. biarkan selama 40 minit baru dibakar. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit ataupun sehingga permukaan roti menjadi perang.
- ATAU Boleh juga dibentuk bulat, letak isi kentang dan gunting permukaan atas doh ( bentuk X)
- Sejukkan atas redai dan amat sesuai sebagai breakfast ataupun minum petang.
No comments:
Post a Comment