Thursday, May 5, 2011

Bubur Cha Cha Bersama Jagung Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Resepi bubur cha cha ini umi ambil dari Majalah Rasa (Gambar bawah ni) tapi ubah sedikit memandangkan kat rumah umi tak ada stok Keledek Manis, jadi umi tukar dengan bahan2 yang ada kat dapur je la..memandangkan umi dah terliur sangat nak makan bubur cha cha....selain jagung manis, umi juga tambah sagu biji yang telah dibersihkan dan direbus dahulu untuk memendekkan masa memasak bubur cha cha...kawan2 opis suami umi pun suka makan bubur cha cha ni sebab rasa yang lembut dan manis...jom kita tengok resepinya

Jom Cuba : Bubur Cha Cha bersama Jagung Manis

Apa yang diperlukan?

  • 1 tin kecil jagung manis
  • 100 gram cha cha
  • 100 gram sagu biji (bersihkan dan rebus hingga jernih)
  • 150 gram gula pasir
  • 100 gram gula Melaka
  • 300 ml santan
  • 2 helai daun pandan (dikoyak dan disimpul)
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
Jom Cuba!
  1. Satukan jagung manis, cha cha, sagu yang telah direbus, gula pasir, gula Melaka, santan, daun pandan dan air(ikut citarasa : kalau suka pekat, air tidak terlalu banyak).
  2. Didihkan dan kacau rata.
  3. Pastikan bubur dimasak dengaan api yang perlahan dan dikacau selalu untuk mengelakkan berketul di dasar periuk.
  4. Akhir sekalai perasakan dan didihkan sehingga masak.
  5. Sedia untuk dimakan. bubur ini boleh dimakan suam2 atau sejuk, ikut kepada selera masing2.

2 comments: