Monday, January 19, 2015

BURGER SAMBAL a.k.a BURGER MALAYSIA Bekal ke Sekolah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Dah samapi minggu kedua persekolahan, anak2 umi pun dah boleh menyesuaikan diri dengan alam persekolahan.. semoga segalanya dipermudahkan Allah s.w.t. .. Amin.. setiap hari, sebelum tidur dan hujung minggu memang umi agak runsing memikirkan apa menu tengahari dan bekal untuk anak umi bawa ke sekolah...sebolehnya umi nak anak umi makan apa yang umi masak... walaupun bekerja, itu hasrat umi...
Salah satu yang umi buat adalah pau sambal ini untuk dibawa bekal sekolah waktu petang yang anak umi nak... nazirah minta yang agak ringan tapi kenyang... sebab sudah makan tengahari... untuk hari ini, umi sediakan kuey teow sup sahaja... In sha Allah esok umi masukkan... semoga ada idea yang ringkas tapi mengenyangkan untuk ibu2 bekerja seperti umi... yang di rumah pun boleh buat... tiada masalah... berkongsi ilmu yang memanfaat... ok lah..umi ambil resepi ini dari Blogger terkenal, Qaseh Honey... Kalau nak tengok gambar2 yang menarik boleh la klik sini... Selamat mencuba
RESEPI PAU SAMBAL @ BURGER MALAYSIA
Bahan² untuk doh
2 cawan tepung gandum
2 sb margerin
2 sb susu tepung
2 sb gula halus
1/2 sb bread softener
1 st bread improver
2 st yis
125 ml air suam
Cara² Penyediaan Doh
1. Gaulkan semua bahan² kecuali air sampai rata, pastu masukkan air sedikit demi sedikit. uli sampai licin n tak melekat di mangkuk.Kalau adunan kering sangat, tambah air suam sedikit lagi.
2. Biarkan seketika hingga naik 2 kali ganda. 
3. Bila dah naik, tumbuk² adunan untuk buang angin. bulatkan adunan sebanyak 16 - 18 biji sama besar, leper²kan sket... 
4. habiskan membentuk  baru digoreng. mulakan gorengan dengan bulatan doh yg mula2 dibentuk tadi hingga kuning keemasan. 
5. toskan dan biarkan sejuk sebentar.

 
Bahan² Untuk Sambal Tumis
*15 tangkai cili kering
*1/2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
 segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris 
asam jawa (sebesar ibu jari) + 1/2 cawan air = jadikan pes
gula
garam
Cara² Penyediaan Sambal Tumis
1. Blend bahan bertanda * hingga halus. Pannaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan² yang di blend tadi hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa, perasakan dengan garam dan gula.  
3. Masukkan juga ikan bilis dan bawang hiris. Kacau hingga bawang layu. Matikan api dan hidangkan. :)
 
Bahan Pelengkap
Telur Rebus Secukupnya- hiris – QH guna telur dadar - umi tak letak
atau timun secukupnya – hiris – QH xletak - umi letak

Cara² Penyediaan Pau Sambal @ Burger Malaysia
1. Belah tengah pau yang siap digoreng. - umi belah tak putus
2. sudukan sedikit sambal dibahagian yang dibelah tadi.
3. letakkan hirisan telur @ timun.
4. cover dengan belahan kedua. siap untuk dihidang.

6 comments:

  1. Rajinnya umi bt..tapi bila buat bekal ni..kebersihan lebih terjamin kan..duit pun jimat sikit ;)

    ReplyDelete
  2. Rajin sebab memang teringin nak makan wana..lagi pun memang kena rajin bila nak anak bawa bekal

    ReplyDelete
  3. Rajin nya umi..bagus la kalau kat kantin pun sekrang semua brg dh naik harga..di sek cheq da 1 biji kuih rm0.40 dah..tak berbaloi bg budak2..cheq da pun dah masuk minggu ke2 berbekal di sek..semoga kekal smpai akhir tahun

    ReplyDelete
  4. Umi tak la rajin sangat cheq da tapi rasa lebih berbaloi dan umi pun boleh tumpang sama..hihi..amin semoga kekal samapi akhir tahun kan cheq da

    ReplyDelete